Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagarens listiga drag mot gripne affärsmannen

Häktningen av Emil amir ingmanson hälls bakom stängda dörrar i Stockholms tingsrätt. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Efterlysningsbilden på Emil Amir Ingmanson. Foto: POLISEN

Affärsmannen Emil Amir Ingmanson, 41, falska pass räddar honom kvar i Ungern några månader.

Men i dag häktades "Falcon Fundsmannen" på nya misstankar i Stockholms tingsrätt.

– Vi räknar med att han överförs till Sverige om två till tre månader, säger kammaråklagare Arne Fors.

Efter en flera timmar lång förhanding på fredagsförmiddagen  tog rådman Mats Dahl beslutet att häkta Ingmanson även på de nyagamla misstankarna, dels grovt penningtvättsbrott, dels medhälp till grov trolöshet mot huvudman.

Genom att få in dessa misstankar kopplad till de gamla häktesskälen så blir det lättare att även åtala honom för de nygamla misstankar  som han i dag häktades för i Stockholms tingsrätt. Annars hade man från svensk sida senare tvingats vända sig till  ungrsk domstol och begära att han även ska åtalas för dessa misstänkta brott. Utgången av en sådan prövning är inte självklar.

Men dagens förhandlingar - som till stor del hölls bakom stängda dörrar - gav dock inte svar på den kanske allra viktigaste frågan: Var finns de 800 miljoner  kronor  av personsspararnas PPM-pengar som fortfarnade är borta?

Listiga draget

Men fredagens förhandling blev något av åklagarens listriga drag mot den brottmisstänkte affärsmannen Emil Amir Ingmanson i och med att dessa misstankar nu kan skrivas in i den europeiska arresteringsorder som ska skickas till Ungern inför överlämnadet till Sverige

Foto: KRISTOFER SANDBERG

Emil Amir Ingmanson är redan häktad för sju fall av grova bedrägerier. Det var också dessa misstänkta brott -  pensionshärvan med det Malta-registrerade fondbolaget Falcon Funds - som han sedan tidigare är internationellt efterlyst för och begärd överlämnad från Storbritannien . Men Ingmanson hann fly från London innan domstolen i London hade fattat beslut om överlämning till svenska myndigheter. 

Misstänks för grov penningtvätt

Dagens häktningsförhandling, där Ingmanson häktades i sin frånvaro, gäller andra brott i kölvattnet på Falconhärvan.

- Jag yrkar nu att Serwin ska häktas i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt även för grov penningtvätt under 2015 och för grov trolöshet mot huvudman under 2013 alternativt medhjälp till grov trolöshet mot huvudman under samma tid, sa kammaråklagare Arne Fors.  

Ingmansons försvarare hade av lätt insedda skäl inte samma uppfattning.

– Min klient bestrider brott, säger Ingmansons försvarare, advokat Thomas Olsson.

Stjärnadvokaten Thomas Olsson är utsedd till försvarare för Emil Amir Ingmanson. Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men det kommer att dröja innan den svenska rättvisan ser Ingmanson. När den svenske affärsmannen  greps reste han på falskt pass vilket gör honom till en misstänkt brottsling även i Ungern.

– Han är ju misstänkt för nya brott så det beror lite på hur ungerska myndigheter tänker hantera det, säger kammaråklagare Arne Fors. Om de vill lagföra honom i Ungern. Det kan röra sig om två till tre månader innan han kommer till Sverige.

Emil Amir Ingmanson greps nyligen i Ungern och en drygt två månader flykt tog då sitt slut. Natten mellan den 3 och 4 november förra året hade Ingmanson flytt från sin bostad i ett exklusvit område i centralala London. Han befann sig då i nattlig husarrest med botboja i avvaktan på beslut i brittiskt domstol om överlämning till Sverige. Vid flykten lämnade han sin svenska sambo, sitt lilla barn och en Dobberman bakom sig.

Emil Amir Ingmanson med fästmö och hunden Alice innan flykten från London till Ungern.

Fästmön sammanstrålade dock med honom under flykten, enligt polisuppgifter till Expressen. Mötet skedde i Ungern innan ungersk polis slog till och grep honom med det falskta passet som resehandling.

 

 

Fakta Emil Amir Ingmanson och Falcon Funds-härvan

I november 2013 är den självlärde affärsmannen Emil Amir Ingmanson från Bromma i Stockholm med och bildar det maltesiska fondbolaget Falcon Funds. Officiellt finns Ingmanson dock inte med i bilden och har senare också förnekat all inbladning.

Bolaget startar tre fonder som registreras hos Pensionsmyndigheten.

Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna..

22 februari 2016 tar Pensionsmyndigheten beslut om att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker också att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.

15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon.

13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.

Vid årsskiftet 2017 faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.

Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.

Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för grovt bedrägeri.

18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.

20 juni 2017 byter Ingmanson fortmellt namn till Max Emil Serwin.

På morgonen den 3 november 2017 anhålls Ingmansson i sin frånvaro av kammaråklagare Arne Fors. Beslutet hålls hemligt.

I december  2017 grips Ingmanson på Heathrow-flygplatsen sedan Sverige utfärdat en europeisk  arresteringsorder.

Under den utdragna juridiska processen kring utlämningen till Sverige släpps Ingmanson fri med en domstol i London beslutat att han ska förses med fotboja  och husarrest nattetid.

Natten mellan den 3 och 4 november flyr Ingmanson från London och är sedan spårlöst försvunnen fram till att han dyker upp i Ungern.

11 januari 2018. Ingmanson häktas för nya brott. Han misstänks nu också för grovt penningtvättsbrott och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!