Åklagarens kritik mot tingsrätten: ”Farsartad”

Allra-åklagaren Thomas Hertz tror att pensionärerna aldrig kommer att få återse sina pengar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Alexander Ernstberger friades i tingsrätten, men har nu fått en fällande dom i hovrätten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Allra-åklagaren Thomas Hertz tror att pensionärerna aldrig kommer att få återse sina pengar.

– Det är det som är det stora misslyckandet, säger han till SvD.

Han kallar rättegången i tingsrätten för ”farsartad”.

Samtliga huvudmän i Allrahärvan sitter häktade efter att Svea hovrätt fält dem till långa fängelsestraff. Alexander Ernstberger, pensionsbolagets vd, ska sitta frihetsberövad i sex år och har näringsförbud i tio år.

Hovrätten river därmed helt upp Stockholms tingsrätts friande dom. Åklagare Thomas Hertz ser hovrättsdomen som en upprättelse, men är övertygad om att pensionärerna aldrig kommer att få återse de 200 miljoner kronor som han beslagtog inför rättegången i tingsrätten – och som de fick tillbaka när de friades.

Allra-kvartetten ska betala ett skadestånd på 170 miljoner kronor, plus 125 miljoner kronor i ränta, till Pensionsmyndigheten. Men Thomas Hertz uppfattar att männen har skulder även till andra. Han är kritisk till att de fick tillbaka pengarna i väntan på hovrättsförhandlingen.

”Farsartad”

– Skatteverket ska ha sin del. Det får pensionsspararna inte någonting av. Jag har hört talas om att det finns skulder på hus, båtar, bilar, helikoptrar... de ska också få sitt.

Enligt Thomas Hertz var rättegången i tingsrätten ”farsartad”. Han ifrågasätter bland annat att tingsrätten godtog den amerikanske finansanalytikern Vikram Kapoor, som kallats av försvaret, som ett expertvittne. Vikram Kapoor sa själv i förhör att han fick googla på flera saker inför rättegången.

– Jag har transkriptionerna från det förhöret och inspelningarna finns kvar. Han säger det på min fråga, säger Hertz till SvD.

Hovrätten dömde ut Vikram Kapoors vittnesmål och bedömde inte att han var sakkunnig. Dessutom fick han hjälp av de åtalades biträdande jurister, skriver domstolen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!