Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren yrkar: Fängelse i 4 till 7 år för Allra-profilerna

Detta har hänt i Allra-härvan.
Alexander Ernstberger i rätten.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren yrkar på sju års fängelse för tidigare Allra-vd:n Alexander Ernstberger.

Det beskedet lämnade åklagaren under slutpläderingen i Stockholms tingsrätt.

– Det har varit en oerhörd förslagenhet. Man har i princip gått hur långt som helst, sa kammaråklagare Thomas Hertz i tingsrätten. 

Allras grundare Alexander Ernstberger, 33, är åtalades för grovt mutbrott och tagande av muta i maj 2012 samt grov trolöshet mot huvudman.

Han satt häktad i sju veckor hösten 2017 men släpptes i slutet av november. Ernstberger har hela tiden förnekat till brott.

Nu yrkar åklagaren på sju års fängelse för grundaren.

Medgrundaren av Allra och dess föregångare Svensk fondservice är David Persson Rothman, 39.

Persson Rothman.Foto: ALLRA

Han åtalades för grovt mutbrott och tagande av muta, samt grovt penningtvättsbrott. 

Nu yrkar åklagaren Thomas Hertz på 5–6 års fängelse för Persson Rothman, som även han nekar till brott.

Långt straff yrkar åklagaren även för när det gäller Olle Marcusson, 42, som var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg.

Olle Marcusson.Foto: ALLRA

Framförallt var han vd för mäklarföretaget Oak Capital när de misstänkta brotten utspelades 2012.

Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott.

Marcusson, som förnekar brott, häktades samtidigt som Ernstberger och var frihetsberövad under sex veckor.

Nu yrkar åklagaren på att han bör dömas till sju års fängelse.

Den fjärde som åtalats i den här vändan av Allra-härvan är Johan Bergsgård, 49, tidigare direktör inom Allra.

Bergsgård och Erntsberger.Foto: ALLRA

Bergsgård var förvaltare hos Allra-föregångaren Svensk fondservice 2012 och han anklagas för grov trolöshet mot huvudman. 

Nu yrkar åklagaren på ett fyra år långt fängelsestraff.

Även han nekar till brott.

Åklagaren: 100 000 har drabbats

Under sin sluplädering betonade åklagaren skadan de påstådda brotten orsakat pensionssparare såväl som hela pensionssystemet.

– Vi har noterat att förutom beloppet så har den slutliga effekten träffat drygt 100 000 pensionssparare, en oerhörd mängd människor vars framtida pension har minskat i motsvarande mån, sade Hertz enligt Svenska Dagbladet. 

Thomas Hertz.Foto: ANTON GYMARK / EXPRESSEN TV

Hertz menade i sin slutplädering att gärningarna präglats av ”förslagenhet, planering och försök att dölja gärningarna”.

– Där skulle jag säga att vi har bock, bock. bock. En oerhörd planering, en oerhörd förslagenhet och framför allt i sättet att dölja att det varit fråga om mutbrott och trolöshetsbrott. Man har i princip gått hur långt som helst, säger Hertz enligt Svenska Dagbladet. 

Brotten utspelade sig 2012

De misstänkta brott som behandlats i Stockholms tingsrätt utspelade sig 2012 mellan Svensk Fondservice, föregångaren till Allra pension, och mäklarfirman Oak Capital.

Ägare till Svensk Fondservice var Alexander Ernstberger och David Persson Rothman. Direktören Johan Bergsgård var anställd för att sköta förvaltningen av Allras tre värdepappersfonder: Maximial, Balanserad och Försiktig

På Oak Capital, som sålde värdepapper, satt direktören Olle Marcusson som chef.

Åklagaren yrkar utöver fängelsestraffen på näringsförbud i minst tio år för Ernstberger, Persson Rothman och Olle Marcusson.

Fakta: De efterlysta i Allra-härvan

Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor i Dubai. Utbildad på Handelshögskolan. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Internationellt efterlyst. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

 

Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och är begärd utlämnad.  Han är också häktad i sin frånvaro misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

TV: Leif Brännströms intervju med Alexander Ernstberger

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!