Åklagaren: Så förde de över två miljarder från spararna

Med hjälp av pensionsspararnas egna koder genomfördes huvudakten i miljardkuppen med Falcon Funds fonder.
Foto: KRISTOFER SANDBERG
Malta är inte bara ett populärt turistland. Där fins också en mängd spelbolag och ett antal fondbolag.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Emir Amir Ingmanson, eller Max Serwin som han heter i dag, är häktad i sin frånvaro för grovt bedrägeri och begärd utlämnad från Storbritannien.
Foto: TV4/Kalla Fakta

Det kunde egentligen inte bli så mycket enklare.

Med hjälp av pensionsspararnas egna koder genomfördes huvudakten i miljardkuppen med Falcon Funds fonder.

På knappt 18 dygn tog de misstänka kontrollen över två miljarder kronor.

– Helt sanslöst, säger kammaråklagare Arne Fors, som ansvar för utredningen.

Det var som ett öppet mål när det allra viktigaste momentet i det som i dag betraktas som Sveriges största kupp genom tiderna kunde genomföras mot 10 000-tals svenska premiepensionssparare.

– Nu ser det ut att sluta i en ekonomisk brottslighet av stora mått, sa dåvarande generaldirektören för Pensionsmyndigheten  Katrin Westling Palm när hon i oktober 2016 kallade till presskonferens och berättade att myndigheten och ytterst ett antal intet ont anande pensionssparare i premiepensionssystemet sannolikt blivit blåsta på miljarder.

Ingmanson greps på London-flygplats

Den svenske affärsmannen Emil Amir Ingmanson, som numera heter Max Serwin och är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt bedrägeri, anses vara en av nyckelpersonerna bakom kuppen. Han nekar till anklagelserna. 

LÄS OCKSÅ: Ingmanson greps på Heathrow-flygplatsen 

Den svenska godtroheten var också en viktig detalj för att kuppen skulle kunna genomföras. Och här bidrog Pensionsmyndigheten indirekt med detta genom att alla pensionssparare kunde logga in och byta fonder i premiepensionssystemet med en egen kod.

Möjligheten att logga in med personlig kod togs bort den 20 februari 2014. Anledningen var att man ville skydda pensionsspararna och förhindra att de allra värsta säljarna via telefon kunde lura av intet ont anande pensionssparare deras koder och flytta spararnas PPM-pengar till "bättre" fonder.

Malta blev centrum för Falcon Funds
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Men år 2013, när den stora flyttkuppen med miljarderna i premiepensionssystemet genomfördes, låg allt vidöppet.

Enligt Ekobrottsmyndighetens utredare var det viktigaste i upplägget att komma över pensionsspararnas koder till Pensionsmyndigheten. Men utåt kunde det tyckas vara svårt.

Lyckades komma över spararnas pinkoder

– Men här kom man över ett stort antal pinkoder och genomförde flytten utan att inhämta samtyckte från pensionsspararna, säger kammaråklagare Arne Fors på Ekobrottsmyndigheten, EBM, i Stockholm.

Hur gick det till?

– Man köpte ett kundregister från Optimus Pension och där ingick pinkoder. Med hjälp av koderna kunde sedan flytten genomföras.

Vilka genomförde flytten av fonder med koderna?

– Det är anställda på Strategi Placering som har utfört flyttarna, säger kammaråklagare Arne Fors.

Det aktuella kundregistret med koder och fonder kom ursprungligen från premiepensionsrådgivaren Positiv Pension som raggat pensionskunder genom aktivt ringande med hjälp av aggressiva telefonförsäljare. Säljarna hade under sina samtal lyckats förmå spararna att lämna ut sin kod för inloggningen i premiepensionen hos Pensionsmyndigheten och sedan flyttades spararnas pengar till nya fonder.

Bytte ägare

Positiv Pensions kundregister bestod av namn, personnummer kod till premiepensionen och namn på aktuella fonder.

Positiv Pension bytte ägare flera gånger på kort tid och ägdes bland annat av ett Hongkong-baserat bolag innan det gick i konkurs.


LÄS OCKSÅ: Nya smällen - 15 anmälningar mot Falcon Funds läggs ner

Kuppen kunde genomföras på kort tid, knappt 18 dygn anser EBM:s utredare att det tog innan operatonen var genomförd.

Vad hade då hänt? 

Jo, Falcon Funds på Malta med tre fonder hade skapats. Affärsmannen Emil Amir Ingmanson misstänks vara ansvarig för bildandet, något som han själv förnekat i olika sammanhang. 

Fondbolaget hade dock inga "kunder" fram till att miljardkuppen genomfördes. Kunderna med fonder "fick" man genom ett bolag som köpt kundregistret med fonderna slogs samman med Falcon.


LÄS OCKSÅ: Ingmanson kastade slängkyssar i rätten


Därefter började man pumpa över fondmiljarderna till Falcons tre fonder med hjälp av pensionsspararnas egna koder.

– Man hade  tagit fram ett halvautomatiskt system som innebar att man inte manuellt behövde göra de här stegen. Det blev en viss automatik i det hela, men en del knapptryckningar måste man göra. Till exempel måste man lägga in pinkoden, säger kammaråklagare Arne Fors.

Verksamheten med Falcons fonder sköttes sedan genom ett upplägg av förvaltningsbolaget Temple Asset Management, som Falcon delegerat skötseln av fonderna till.

Bland annat misstänks man ha köpt aktier i eller lånade ut pengar till onoterade bolag. Personerna bakom Temple Asset Management har enligt åklagaren fört fondbolagets styrelse bakom ljuset. I flera steg mjölkades sedan pensionsspararna på pengar genom olika raffinerade upplägg.

Affärsmannen Emil Amir Ingmanson utpekas som en av nyckelpersonerna i pensionsdramat. Han har tidigare förnekat all inblandning och är i dag häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt bedrägeri.
Foto: TV4/KALLA FAKTA

Fyra nya misstänka

Den senaste tiden har nya förhör hållits och fyra personer delgivits misstanke om brott.

– Personerna misstänks för grovt automatbedrägeri. Det gäller flytten 2013 då cirka två miljarder överfördes från en premiepensionsfond till en annan. Det flyttades till Optimus High Yield som vid den här tiden ingick i Optimus fonder, säger kammaråklagare Arne Fors.

Sedan skedde flytten in i Falcon Funds och miljarderna var därmed under Falcons kontroll.

– Pengarna flyttas från en fond där man kan säga att de misstänkta inte har kontroll till en fond där man har kontroll, säger kammaråklagare Arne Fors.

LÄS OCKSÅ: Ingmanson hittad i Londons lyxkvarter 

I dag räknar polisen och Pensionsmyndigheten med att 800 miljoner kronor är borta och dessa pengar lär aldrig komma att återfinnas. Resten lyckades Pensionsmyndighen rädda tillbaka.

Det är oklart när ett åtal eventuellt kan väckas mot Emil Amir Ingmanson. Han är häktad i sin frånvaro vid Stockholms tingsrätt och är begärd utlämnad från Storbritannien. Vid tidigare förhandlingar i Londondomstolen har han motsatt sig utlämning till Sverige och han har nekat till anklagelserna. 

Polis och åklagare tror att Ingmanson i bästa fall förs till Sverige i början av nästa år – drygt två år efter polisanmälan.

Advokat Thomas Olsson är Ingmansons försvarare. Han uppger att de för närvarande inte kan uttala sig om misstankarna.

– Min klient har inte delgetts några misstankar. Därför finns det inget att säga.


LÄS OCKSÅ: Ålandsbanken hjälpte Allras toppchefer att köpa lyxvillor


Falcon Funds-härvan i korthet

2013 är den 39-årige affärsmannen Emil Amir Ingmanson med och bildar det maltesiska fondbolaget Falcon Funds.

Bolaget startar tre fonder som registreras på Pensionsmyndighetens ppm–lista. De praktiska turerna sköts av en advokatfirma i Stockholm.

Fonderna är värda 2,4 miljarder kronor och 22 000 svenska pensionssparare har satt in pengar i fonderna.

22 februari 2016 tar Pensionsmyndigheten beslut om att stoppa möjligheten att placera svenska pensionspengar i Falcon. Myndigheten misstänker också att det kan finnas brottslig verksamhet i fonderna.

15 juni 2016 säger Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon.

13 oktober: offentliggör Pensionsmyndigheten att mer än en miljard i pensionspengar är borta. Falcons ledning, däribland Maltas tidigare finansminister Tonio Fenech samt Emil Amir Ingmanson, polisanmäls.

Vid årsskiftet faller Falcon samman som ett korthus. Den maltesiska finansinspektionen fråntar Falcons ledning att sköta avvecklingen av bolaget.

Revisionsföretaget KPMG får uppdraget att ta kontroll över Falcons tillgångar och leda fondens avveckling.

Ekobrottsmyndigheten i Sverige startar senare en förundersökning som leds av kammaråklagare Arne Fors.

Ett tiotal personer är misstänkta, däribland Ingmanson - som också pekas ut av Pensionsmyndigheten som en av huvudpersonerna, för förskingring.

18 maj 2017: Expressen träffar Emil Amir Ingmanson i London.

Misstankarna mot Tonio Fenech och övriga i Falcons styrelse på Malta skrivs  av.

Den 15 december 2017 grips Ingmanson av brittisk polis på Heathrow-flygplatsen utanför London. Han har då precis kommit från Dubai och ska till sin bostad i London.

Ingmanson och en annan misstänkt inblandad är begärd utlämnad från Storbritannien. Båda, som  vägrar att åka hem, är häktade i sin frånvaro i Sverige. De har också suttit i brittiskt häkte, men är fria mot borgen i avvaktan på utlämningsförhandling i oktober i år. Nattetid övervakas de elektroniskt i sina bostäder och har då också utegångsförbud.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!