Åklagaren: Karl Hedin kommer åtalas för jaktbrott

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: MATTIAS JOHANSSON

Jakthärvan tar en överraskande vändning.

Industrimiljardären Karl Hedin, 70, misstänks fortfarande för jakt på varg – och utredningen kommer inte att läggas ner.

– Jag räknar med åtal, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Det såg länge ut som om brottsmisstankarna mot Karl Hedin en efter en skulle försvinna. De från början fem misstänka personerna är nu fyra, som misstänks för olika former av brott kopplade till jakt på varg. 

Industrimannen och miljardären Karl Hedin från Smedjebacken, som är ägare till 44 byggvaruhus koncentrerade till Mellansverige, är en av de fyra som fortfarande misstänks för jaktbrott.

Polisen satt och lyssnade på Karl Hedins telefonsamtal

Det var inget nyvaknat intresse för industrimannen som gjorde att polisen lyssnade i realtid på hans samtal över mobiltelefonen fredagen den 26 september förra året.

Åklagaren hade sedan tidigare klartecken från Västmanlands tingsrätt att avlyssna industrimannens telefon – ett beslut som Karl Hedin och hans försvarare, advokat Sven Severin, långt senare hävdade kom till på olagliga grunder.

Den här fredagen hade Hedin dock ingen vetskap om att polisen lyssnade på hans telefon och bland annat hörde ett samtal som Karl Hedin hade med sin syster.

Samtalet mellan Karl Hedin och systern innehåller några avsnitt som markerats med ”ohörbart”, och som utgjorde en del av bevisningen när Karl Hedin häktades på sannolika skäl missänkt för att ta skjutit ihjäl en varg.

Långt senare kunde kammaråklagare Lars Magnusson tyda det ”ohörbara” vilket i förlängningen ledde till att misstanken om att Karl Hedin skjutit ihjäl en varg ströks.

Karl Hedin förnekar att han gjort något brottsligt.

Länge fanns uppfattningen om att hela utredningen höll på att haverera. Men nu säger kammaråklagare Lars Magnusson att jakthärvan kommer att leda till åtal. Och polisens hemliga telefonavlyssning från den 26 oktober – samma dag som Hedin greps – kommer ingå i bevisningen.

– Jag räknar med åtal, säger Lars Magnusson.

Vad är det för misstankar som återstår mot Karl Hedin?

– Grovt jaktbrott den 26 oktober är det mest uppenbara.

Att han tänkta jaga?

– Nej, att han jagade. Han jagade, men han dödade inte. Men han hade för avsikt att döda.

Vad finns det för belägg för det?

– Som du vet hade vi en telefonavlyssning.

Men just den avlyssningen är det diskussion om hur den ska tolkas.

– Ja, men ni kommer få lyssna på den sedan när det blir åtal.

Så det blir åtal?

– Ja, det är jag ganska övertygad om.

Förutom grovt jaktbrott är Karl Hedin fortfarande misstänkt för förgöring, grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. Brottet gäller att han skulle ha överlämnat gift som skulle användas för att ta död på varg.

Kammaråklagare Lars Magnusson kan dock inte precisera när det blir åtal mot Karl Hedin och övriga misstänka. Alla analyser är inte klara.

– All bevisning kommer fram den dag jag väcker åtal, säger Lars Magnusson.

– Jag har inte gjort något olagligt, säger industrimannen Karl Hedin.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Karl Hedin: Jag är oskyldig

Karl Hedin har upprepade gånger förnekat att han gjort sig skyldig till något brottsligt.

Se sent som i helgen kommenterade han misstankarna:

– Jag har inte skjutit någon varg.

Karl Hedin förklarade också att han fredagen den 26 oktober förra året visserligen var ute för att spana efter varg – eller rättare sagt lyssna efter ylande varg. 

– Men jag sköt ingen varg. 

Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin, är förvånad över åklagarens ställningstagande:

– Min klient vet vad som har hänt den 26 oktober, det vet inte åklagaren. Det finns inget annat än det här telefonsamtalet mellan Karl Hedin och hans syster. Jag har en viss erfarenhet av brottmål och jaktbrottmål, och jag har svårt att se hur åklagaren ska kunna nå framgång i en rättegång. Man ska inte väcka åtal bara för att jävlas med folk.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!