Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagaren kan ta lyxvillan i beslag

Allrachefen Alexander Ernstbergers lyxvilla med sjötomt på Lidingö som han köpte för 50 miljoner kronor. Foto: MAGNUS OLOFSSON
Allrachefen Alexander Ernstberger köpte förra året Sveriges dyraste villa. Pris: 50 miljoner kronor Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Alexander Ernstberger, till höger. tillsammans med sin dåvarande kommunikationschef på Allra, Anton Abele, under Almedalsveckan 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: MAGNUS OLOFSSON

Allras blåsta pensionssparare har chansen på Alexander Ernstbergers lyxvilla.

Ja, inte fullt ut.  Men åklagaren kräver kvartstad på Alla–chefens egendom inför en eventuell utmätning.

Villan fick rubriken ''Sveriges dyraste hus''  när brottsmisstänkte Ernstberger köpte den 2016.

Kammaråklagare Thomas Hertz kräver i dag att Alexander Ernstbergers lyxvilla på Lidingö ''spärras'' för försäljning. Kravet är i form av ett så kallat yrkande om kvarstad som han lämnat in till Stockholms tingsrätt.

Åklagaren skriver:

''Jag yrkar att tingsrätten förordnar om kvarstad på så mycket av Ernstbergers egendom att förväntat belopp om 242 395 985 kronor – avseende värde av förverkad egendom – kan antas bli täckt vid utmätning''.

Häktningsförhandling i dag

Domstolen kommer att ta ställning till åklagarens begäran i samband med häktningsförhandlingen mot Alexander Ernstberger i dag på eftermiddagen.

LÄS OCKSÅ: Alexander Ernstbergers kollega häktad 

Eftersom lyxvillan med sjötomt på Lidingö står skriven på Allrachefen personligen kommer den att omfattas av ett eventuellt beslut om kvarstad.

Men frågan är hur mycket som i slutända kan komma att slussas tillbaka till pensionsspararna vid en eventuell skadeståndsprocess från Pensionsmyndighetens sida.

I våras framkom att Alexander Ernstberger har bolån på 35 miljoner kronor på den uppmärksammade Lidingö-villan.

LÄS OCKSÅ: Allrachefen Alexander Ernstberger är skyhögt belånad.

Den höga belåningen betyder att  kronofogden vid en eventuell  framtida utmätning i form av försäljning inte kan lägga beslag på hela försäljningssumman. Banken måste först ha sitt i form av återbetalning av lån.

Alexander Ernstberger blev ett allmänt känt namn för svenska folket 2016. Och då handlade det inte om pensionsföretaget Allra, tveksamma fonder eller 130 000 pensionssparare som ansåg sig lurade. Detta väntade runt hörnet.

LÄS OCKSÅ: Han köpte Sveriges dyraste villa – för 50 miljoner

Dyraste villan 2016

Rubriken handlade om att Allrachefens villa var den dyraste villan som såldes  2016. Pris 50 miljoner kronor. För den summan fick han 250 kvadratmeter hus och sjötomt.

Alexander Ernstberger bekräftade i våras att bolånet var på 70 procent av köpeskillingen, men ville inte berätta vilken bank som har gett honom bolån.

– Med tanke på hur mycket som har skrivits om mitt hus och intresset för det så ser jag inte att det skulle vara till fördel för den aktören att figurera i sammanhanget och väljer därför att inte kommentera det, sa  Alexander Ernstberger då.

Uppgifter från fastighetsregistret visade att det fanns 27 inteckningar på huset. Det senaste pantbrevet togs ut av Ålandsbanken i samband med att Alexander Ernstberger tog över villan 2016. Enbart detta pantbrev var på 18,8 miljoner kronor.

 

 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!