Allrachefen Alexander Ernstbergers lyxvilla med sjötomt på Lidingö som han köpte för 50 miljoner kronor. Foto: MAGNUS OLOFSSONAllrachefen Alexander Ernstbergers lyxvilla med sjötomt på Lidingö som han köpte för 50 miljoner kronor. Foto: MAGNUS OLOFSSON
Allrachefen Alexander Ernstbergers lyxvilla med sjötomt på Lidingö som han köpte för 50 miljoner kronor. Foto: MAGNUS OLOFSSON
Allrachefen Alexander Ernstberger köpte förra året Sveriges dyraste villa. Pris: 50 miljoner kronor Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADETAllrachefen Alexander Ernstberger köpte förra året Sveriges dyraste villa. Pris: 50 miljoner kronor Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Allrachefen Alexander Ernstberger köpte förra året Sveriges dyraste villa. Pris: 50 miljoner kronor Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Alexander Ernstberger, till höger. tillsammans med sin dåvarande kommunikationschef på Allra, Anton Abele, under Almedalsveckan 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGAlexander Ernstberger, till höger. tillsammans med sin dåvarande kommunikationschef på Allra, Anton Abele, under Almedalsveckan 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Alexander Ernstberger, till höger. tillsammans med sin dåvarande kommunikationschef på Allra, Anton Abele, under Almedalsveckan 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: MAGNUS OLOFSSONFoto: MAGNUS OLOFSSON
 Foto: MAGNUS OLOFSSON

Åklagaren kan ta lyxvillan i beslag

Publicerad

Allras blåsta pensionssparare har chansen på Alexander Ernstbergers lyxvilla.

Ja, inte fullt ut.  Men åklagaren kräver kvartstad på Alla–chefens egendom inför en eventuell utmätning.

Villan fick rubriken ''Sveriges dyraste hus''  när brottsmisstänkte Ernstberger köpte den 2016.

Kammaråklagare Thomas Hertz kräver i dag att Alexander Ernstbergers lyxvilla på Lidingö ''spärras'' för försäljning. Kravet är i form av ett så kallat yrkande om kvarstad som han lämnat in till Stockholms tingsrätt.

Åklagaren skriver:

''Jag yrkar att tingsrätten förordnar om kvarstad på så mycket av Ernstbergers egendom att förväntat belopp om 242 395 985 kronor – avseende värde av förverkad egendom – kan antas bli täckt vid utmätning''.

Häktningsförhandling i dag

Domstolen kommer att ta ställning till åklagarens begäran i samband med häktningsförhandlingen mot Alexander Ernstberger i dag på eftermiddagen.

LÄS OCKSÅ: Alexander Ernstbergers kollega häktad 

Eftersom lyxvillan med sjötomt på Lidingö står skriven på Allrachefen personligen kommer den att omfattas av ett eventuellt beslut om kvarstad.

Men frågan är hur mycket som i slutända kan komma att slussas tillbaka till pensionsspararna vid en eventuell skadeståndsprocess från Pensionsmyndighetens sida.

I våras framkom att Alexander Ernstberger har bolån på 35 miljoner kronor på den uppmärksammade Lidingö-villan.

LÄS OCKSÅ: Allrachefen Alexander Ernstberger är skyhögt belånad.

Den höga belåningen betyder att  kronofogden vid en eventuell  framtida utmätning i form av försäljning inte kan lägga beslag på hela försäljningssumman. Banken måste först ha sitt i form av återbetalning av lån.

Alexander Ernstberger blev ett allmänt känt namn för svenska folket 2016. Och då handlade det inte om pensionsföretaget Allra, tveksamma fonder eller 130 000 pensionssparare som ansåg sig lurade. Detta väntade runt hörnet.

LÄS OCKSÅ: Han köpte Sveriges dyraste villa – för 50 miljoner

Dyraste villan 2016

Rubriken handlade om att Allrachefens villa var den dyraste villan som såldes  2016. Pris 50 miljoner kronor. För den summan fick han 250 kvadratmeter hus och sjötomt.

Alexander Ernstberger bekräftade i våras att bolånet var på 70 procent av köpeskillingen, men ville inte berätta vilken bank som har gett honom bolån.

– Med tanke på hur mycket som har skrivits om mitt hus och intresset för det så ser jag inte att det skulle vara till fördel för den aktören att figurera i sammanhanget och väljer därför att inte kommentera det, sa  Alexander Ernstberger då.

Uppgifter från fastighetsregistret visade att det fanns 27 inteckningar på huset. Det senaste pantbrevet togs ut av Ålandsbanken i samband med att Alexander Ernstberger tog över villan 2016. Enbart detta pantbrev var på 18,8 miljoner kronor.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen