Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons sågning: ”Trött pyttipanna”

Finansministern om höstbudgeten.
SD-ledaren Jimmie Åkesson kallar budgeten ”en trött pyttipanna”.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiets ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens rekordbudget får nu kritik – både från vänster och höger.

– Socialdemokraterna lånar hellre mer än man behöver för man gör allt för att slippa höja skatterna för den ekonomiska eliten, säger Vänsterpartiets ekonomisk politiska talesperson, Ulla Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade under måndagsförmiddagen en höstbudget med rekordstora satsningar för att sätta fart på Sverige i coronakrisen.

Men kritiken från andra partier är inte nådig. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar är kritisk till att den höjda a-kassan förlängs till två år – då hon menar att det är ett för kortsiktigt besked.

”Ett hopkok av favoritförslag”

”A-kassan har urholkats under lång tid. Fler behöver få 80 procent av sin tidigare inkomst. Onödigt att avisera kraftiga sänkningar efter 2 år”, skriver hon på Twitter.

SD-ledaren Jimmie Åkesson går till hårt angrepp mot budgeten.

”Av naturliga skäl är den starkt präglad av coronakrisen, men enligt min bedömning är den framför allt ett hopkok av de vänsterliberala partiernas olika favoritförslag, som man passar på att få med när prislappen inte betyder så mycket”, skriver Åkesson på Instagram. Han fortsätter:

”Resultatet blir en trött pyttipanna, som knappast ger Sverige den rivstart som nu behövs för att klara företag, jobb och medborgarnas trygghet.”

Partikamraten Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiska talesperson säger i en kommentar att det kommer att behövas mer pengar till kommuner och regioner än det regeringen skjutit till.

– Framför allt är det sättet man gör det, att man skjuter till pengar ett budgetår och sedan drar man bort det ett annat, och det funkar inte för regionerna att planera sin verksamhet utifrån de förutsättningarna, säger Oscar Sjöstedt.

Moderaternas Elisabeth Svantesson är kritisk mot förlängningen av höjda nivån i a-kassan. 

”Ska löna sig att jobba”

– Nu behöver vi stärka arbetslinjen. Vi ska komma ihåg att innan den här krisen så steg arbetslösheten, trots en högkonjunktur. Det är allvarligt. Vi måste ha reformer som gör att fler jobbar. Det ska alltid löna sig att jobba än att inte jobba, säger Svantesson i SVT Morgonstudion.

Hon fortsätter:

– Jag tror att man ska göra en ordentlig återstart. Men det handlar också om vad man lägger in i budgeten – jag är inte säker på att 105 miljarder kronor är det rätta. Nu skuldsätts det svenska folket med de här pengarna. Då ska man använda varje krona på bästa sätt.

”Nån annan får betala”

Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed jämför regeringens och samarbetspartiernas budgetarbete med någon alltför hungrig som går till affären utan inköpslista.

– Eftersom kundvagnen är så stor får det mesta plats. Fram med kreditkortet så får nån annan betala, säger han vid en presskonferens på måndagen.

– De har inte pratat ihop sig om folkhushållets behov. Det enda man har är ett skrynkligt papper från januari 2019, som var obsolet redan när det skrevs.

Se hela intervjun med Magdalena Andersson

Finansministern: ”Vi ska kunna jobba oss ur krisen”.

Nationalekonomen: ”Inte särskilt ansvarsfull budget”

John Hassler kritisk: ”Fokuserat för mycket på att spendera pengar”.

Sjöstedt (SD): ”Ineffektiva och nästan märkliga satsningar”

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt kommenterar höstbudgeten.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!