Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akademiens arvoden upp med 66 procent

Svenska akademien tillkännager nobelpriset i litteratur.
Akademiens ledamöter fick i somras sina arvoden höjda med 66 procent, enligt Aftonbladets granskning.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademien tillkännager i dag vilka som fått litteraturpriset 2018 och 2019.Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN
Författaren och ledamoten Horace Engdahl.Foto: (C) PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES/(C) PELLE T NILSSON/STELLA PIC

I dag avslöjas vilka två författare som får Nobels litteraturpris 2018 och 2019.

Svenska Akademiens ledamöter har själva redan fått ett pris i form av en löneökning på 66 procent. Det visar en granskning i Aftonbladet. 

I somras höjdes arvodet för ledamöterna i Svenska Akademien. Nyinvalde ledamoten Eric M Runesson uppger för tidningen att han får ett allmänt kommittéarvode på 10 000 kronor i månaden.

Arvodet var tidigare 6 000 kronor men höjdes den 1 juli 2019. Runesson får dessutom 8 000 kronor per kvartal under andra halvåret 2019 då han sitter som vice ordförande (kansler) i Akademien, berättar han.

150 000 kronor i månadslön

Utöver arvodet harledamöterna rätt till fri tandvård och läkarvård. Ledamöterna får dessutom 10 000 i ersättning per år får inköp (eller hyra) av festkläder.

Enligt Aftonbladets granskning ingår även fria teaterbiljetter i ledamöternas förmåner. Ett allmänt bokanslag på 22 000 kronor har man också, men bokinköpen ska redovisas med kvitto.

Ledamöter som sitter i Akademiens olika kommittéer får extra ersättningar på 85 000 –145 000 kronor per år.

Den ständige sekreteraren har en månadslön på 150 000 kronor.

Efter krisen i Svenska Akademien delas två Nobelpris i litteratur ut. Expressen kulturchef Karin Olsson.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!