AI-assistenten Amelia får sparken från banken

Amelia – AI-assistenten.
Peter Dahlgren, Nordnet.

Nordnet avvecklar sin AI-assistent Amelia efter knappt ett års service åt internetbankens kunder, berättar Dagens industri.

– Vi väljer att prioritera andra saker inom vår AI-satsning i det korta perspektivet, säger Peter Dahlgren, vd för Nordnet, till tidningen.  

Nordnet assistent baserad på artificiell intelligens, AI, utvecklades av amerikanska företaget IPSoft och presenterades hösten 2017 som "världens mest utvecklade system för artificiell intelligens" av vd Peter Dahlgren. 

LÄS MER: Google-gurun: människa och maskin smälter ihop

Skulle hjälpa kunder att registrera sig

Den artificiella intelligensen fick skepnaden av en rågblond, ung kvinna i skjorta och kavaj och döptes till Amelia. 

Hon skulle hjälpa kunder att registrera sig hos Nordnet för att så småningom utöka sitt serviceområde. 

Nu får hon "sparken", rapporterar Di

– Vi har testat den mot kunder, och responsen är ok men inte överväldigande, så vi väljer att prioritera andra saker inom vår AI-satsning i det korta perspektivet, säger Peter Dahlgren till tidningen. 

LÄS MER: Googles robotröst väcker skräck – för människolik

Nordnet: "Andra spännande applikationer"

Banken väljer nu att lägga AI-krutet på andra områden. Som att förutse kundernas mönster och beteenden, med hjälp av systemet. 

– Just nu ser vi att det finns andra väldigt spännande applikationer som vi har väldigt stor effekt med, så då väljer vi att prioritera annat. Det betyder inte att vi är missnöjda med IPSoft på något sätt, utan det handlar om våra prioriteringar och att vi får större effekt på kundnyttan på andra områden, säger Peter Dahlgren till Dagens industri

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!