Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ahlenius sågar Strandhäll: ”Det är inte acceptabelt”

Inga-Britt Ahlenius.Foto: MARTINA HUBER
Annika Strandhäll. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES

Inga-Britt Ahlenius, tidigare generaldirektör för Riksrevisionsverket, är kritisk mot Annika Strandhälls (S) petning av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. 

– Det måste finnas objektiva skäl för att avskeda en generaldirektör. Att göra det av politiska skäl är inte acceptabelt, säger hon till Dagens industri.  

Socialförsäkringsministern Annika Strandhälls öde hängde på några få röster i riksdagen.

Men efter Moderaternas misstroendeförklaring på klarade hon sig, med tre rösters marginal. 

Centerpartiet valde att lägga ner sina röster i omröstningen, som utlöstes av turerna kring den sparkade generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler. 

Annika Strandhälls beslut att peta generaldirektören har fått kritik från flera håll.

Nu också från Inga-Britt Ahlenius, som tidigare bland annat varit generaldirektör för Riksrevisionsverket och chef för FN:s interngranskning. 

Hon säger till Dagens industri att tunga vittnesmål talar för att avsättningen av Ann-Marie Begler var politisk. 

– Det måste finnas objektiva skäl för att avskeda en generaldirektör. Att göra det av politiska skäl är inte acceptabelt, säger hon till tidningen. 

Ann-Marie Begler petades som generaldirektör för Försäkringskassan. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sten Heckscher: Regeringen har inte följt reglerna 

Hon är också kritisk till uttalanden i fallet av Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson.

– Som regering måste man ha rätt att flytta på en myndighetschef av politiska skäl, sa han till Di inför omröstningen i riksdagen. 

Inga-Britt Ahlenius anser att Anders W Jonssons uttalande är felaktiga och ”uppseendeväckande”, skriver Di. 

Juristen Sten Heckscher skrev för ett år sedan en debattartikel i Svenska Dagbladet att Annika Strandhälls beslut om Ann-Marie Begler kan vara olagligt. I artikeln framgår också att han är god vän till den sparkade generaldirektören.  

– Jag har samma uppfattning i dag. Man får visst flytta på en generaldirektör som regering men det ska följa vissa regler. Det har regeringen inte gjort, säger han nu till Di. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!