Ägarlägenheter en flopp i Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Utomlands är ägarlägenheter vanliga. Men i Sverige har de hittills floppat.
Bara 388 ägarlägenheter har bildats sedan möjligheten att äga sin lägenhet infördes för två år sedan.
Poängen med ägarlägenhet är att köparen äger sin bostad och till exempel kan sälja eller hyra ut den utan att behöva ha någon annans tillstånd. I en bostadsrätt måste föreningen tillfrågas vid uthyrning och vid en försäljning godkänna köparen.
Bostadsminister Stefan Attefall (KD) vill inte tala om ett misslyckande, men hade hoppats på fler.
- Jag hade självklart hoppats på litet mer, men är inte särskilt förvånad. De nya reglerna kom mitt i finanskrisen och det tar tid för konsumenter och byggare att lära sig en ny form.

Norge föredömet

Man ska se det här som en del i en långsiktig process, säger Attefall som besöker Norge för att studera frågan där.
- Vi tror att ägarlägenheter kan bli ett viktigt komplement också på den svenska bostadsmarknaden. Norge är ett intressant föredöme här.
Ägarlägenheter finns i dag främst utanför storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö, konstaterar Lantmäteriet, som registrerar alla fastigheter i landet.
- I Kristianstad finns till exempel ett 70-tal ägarlägenheter som husets ägare bildat. Och de han inte säljer hyr han ut, säger marknadschef Agneta Ericsson på Lantmäteriet.
Hon håller med bostadsministern om att tidpunkten för införandet nog har del i det svaga intresset:
- Nu upplever vi ett ökat intresse också från större byggbolag med fler förfrågningar, säger hon.

Ny lagstiftning

En poäng med ägarlägenhet är att du kan pantsätta en ägarlägenhet precis som du kan göra med ett hus och du förlorar inte lägenheten, vilket är en risk med en bostadsrätt, om bostadsrättsföreningen går i konkurs.
Regeringen arbetar på att få fram en lagstiftning som ska göra det möjligt att ombilda även befintliga lägenheter till ägarlägenheter. I dag kan det bara ske i nybyggen.
- Om det inte finns underlag för att ombilda ett helt hus till bostadsrätter kan en del bli ägarlägenheter och resten förbli hyresrätter. Då får du ett mer blandat utbud och det tror jag kan skapa mindre segregerade bostadsområdet, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen