Saab har fått en order från Förenade Arabemiraten på radar- och övervakningssystemet Erieye. Något som nu kritiseras hårt. Foto: Carlos Lorch/SaabSaab har fått en order från Förenade Arabemiraten på radar- och övervakningssystemet Erieye. Något som nu kritiseras hårt. Foto: Carlos Lorch/Saab
Saab har fått en order från Förenade Arabemiraten på radar- och övervakningssystemet Erieye. Något som nu kritiseras hårt. Foto: Carlos Lorch/Saab
Vänsterpartiets Stig Henriksson säger att diktaturen uppfyller de flesta punkter där man bör vara restriktiv eller säga nej. Foto: Sven LindwallVänsterpartiets Stig Henriksson säger att diktaturen uppfyller de flesta punkter där man bör vara restriktiv eller säga nej. Foto: Sven Lindwall
Vänsterpartiets Stig Henriksson säger att diktaturen uppfyller de flesta punkter där man bör vara restriktiv eller säga nej. Foto: Sven Lindwall

Affären med diktatur får svidande kritik

Publicerad

Försvarsjättens nya mångmiljardaffär med diktaturen Förenade Arabemiraten kan bryta mot riktlinjerna för export av krigsmateriel, rapporterar SR Ekot.

Ordern på radar- och övervakningssystemet Erieye från Förenade Arabemiraten är värd 10,5 miljarder kronor.

– Förenade Arabemiraten uppfyller nästan samtliga punkter där vi bör vara restriktiva eller säga nej, säger Stig Henriksson (V), ledamot i Exportkontrollrådet, till SR Ekot.

Det var i november som Saab berättade om den nya jätteaffären med Förenade Arabemiraten.

Diktaturen hade beställt radar- och övervakningssystemet Erieye, som enligt Saabs marknadsföring kan upptäcka mål som till exempel helikoptrar, mindre båtar och vattenskotrar och "spåra flera mål i luft, till sjöss och på land samtidigt”, rapporterar SR Ekot. Värdet på ordern uppgår till 10,5 miljarder kronor.

Saab uppger för SR Ekot att bolaget är säkra på att affären sker i enlighet med svensk lagstiftning.

LÄS OCKSÅ: Ex-öb Sverker Göransson får toppjobb på Saab

Deltar i insatsen i Jemen

Riktlinjerna för export av krigsmateriel slår fast att export inte bör tillåtas till länder där "omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer” - och “Inte heller till länder som "befinner sig i väpnad konflikt med annan stat”, rapporterar SR Ekot.

Samtidigt deltar Förenade Arabemiraten i den Saudiledda koalitionens flygbombningar under kriget i Jemen. Det finns också rapporter och tortyr med elchocker och andra grova kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt Amnesty.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) prövar nu om Saab ska få tillstånd att exportera Erieye till Förenade arabemiraten.

LÄS OCKSÅ : Saab höjer utdelningen

– Erieye är klassat som övrigt krigsmateriel, det vill säga att det inte är frågan om ett system som i sig har en förstörelsebringande verkan, säger ISPs generaldirektör Christer Ahlström till SR Ekot.

Inte en annan stat

ISP-chefen pekar också på att Förenade Arabemiraten attacker riktas mot Huthirebellerna i Jemen - och landet därmed inte befinner sig i konflikt med en annan stat.

Stig Henriksson (v), ledamot i det parlamentariskt rådgivande organet Exportkontrollrådet, är kritisk till affären - liksom flera andra riksdagsledamöter SR Ekot har talat med.

– Förenade Arabemiraten uppfyller nästan samtliga punkter där vi bör vara restriktiva eller säga nej. Landet kränker grovt de mänskliga rättigheterna, det är inte en demokrati och det är inblandat i ett krig, säger Stig Henriksson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen