Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Advokat kräver: Hemliga jaktkällan måste avslöjas

Karl Hedins sågverk i Karbenning. Här har polisens tekniker sökt efter spår.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Der ryker ur skorstenen på sågverket. Polisen misstänker att minst två dödade vargar kremerats i värmepannan.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Den häktade industrimiljardären Karl Hedin förnekar all inblandning i någon brottslig verksamhet kopplat till jakthärvan. Han misstänks ha skjutit varg.Foto: JOHN LEANDER / DALARNAS TIDNINGAR
I Högfors utanför Norberg har polisen letat rester efter tjuvskjutna vargar.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

KARBENNING. Röken stiger upp precis som vanligt från skorstenen vid sågverket i Karbenning.

Det är här som polisen misstänker att tjuvskjutna vargar kremerats.

– Vi har fått order om att inget säga, uppger en anställd vid sågen.

Personalen jobbar som vanligt på sågverket i lilla Karbenning utanför Norberg. Jakthärvan med vargar som misstänks ha blivit uppeldade på sågen har över en natt placerat sågverket i Sverige-fokus.

Bland de anställda tycks ingen ha känt till något av det som polisen nu misstänker.

Sågverket, som ägs av den häktade industrimiljardären Karl Hedin, 69, ligger mitt i vargland.

Timmerbilarna avlöser varandra med sin last som så småningom ska bli virke.

Vargarna kremerades i sågverkets värmepanna

Minst två dödade vargar ska ha kremerats inne i en ugn på området till AB Karl Hedins sågverk i Karbenning, utanför Norberg, misstänker polisen. Kriminaltekniker har tagit med sig  aska för analys.

Vad visste ägaren Karl Hedin om detta? Inget, sa han själv inför häktningsdomaren i Västerås. Han förnekar all inblandning i något olagligt.

Polisens hemliga källa, med direkt insyn i den misstänkta illegala jakten, har försett utredarna med omfattande uppgifter. Information som bidragit till att Karl Hedin – ägaren för industrikoncernen – och fyra andra personer är i dag häktade i jakthärvan.

Polisen misstänker att flera vargar kremerats i en ugn inne på sågen i Karbenning.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Polisen är ytterst förtegen om sin hemliga källa. Försvararen har inte fått se några  förhörsutskrifter med tipsaren, bara delgivits viss information muntligt.

Advokat Mats Hogfeldt försvarar den 50-årige man som häktades av Svea hovrätt på torsdagen.

 

Karl Hedin sitter häktad för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri. Den senare misstanken av den lägre graden.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Vill ha besked om polisens källa

Mats Hogfedlt klagade redan under häktningsförhandlingen i tingsrätten på hemlighetsmakeriet kring den hemliga uppgiftslämnaren i jakthärvan. Han anser att sekretessen kring personen inte kan bestå om utredningen leder till åtal.

– De säger att de har förhört en person som lämnat uppgifter. Jag har inte sett något polisförhör. Det är bara vad som sägs.

Är det en problematik för dig som försvarare att inte veta vad det är för slags källa?

– Det är en problematik för alla försvarare att vi inte vet vem det är. Det måste vi få veta.

Vad är problemet?

– Om någon säger något så vill jag ju veta vad den personen har för relation till andra. Det kan vara någon som är jättesur på någon.

Kommer ni att kräva papperen på bordet?

– Det måste fram om det går vidare till rättegång. Vi har inte hemliga vitten i landet.

Har polisen förklarat för dig varför vittnet är hemligt?

– Nej.

Har du ställt frågor?

– Vi har haft en häktningsförhandling. Jag kan inte berätta vad som sades där.

Vargarna misstänks ha eldats upp på ett industriområde tillhörande Karl Hedin. Bilden har ingenting med härvan att göra.Foto: HENRIK HANSSON

50-årig man häktades

Svea hovrätt häktade på torsdagen Mats Hogfelts klient i sin frånvaro – en 50-årig man som även kallas ”femtemannen”. I tingsrätten avvisades åklagarens häktningskrav, men hovrätten tyckte annorlunda.

50-åringen är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse  till grovt jaktbrott och förgöring, grovt brott. Förgöring betyder i det här fallet att 50-åringen misstänks ha lagt ut förgiftad mat för att döda vargar.

• Mannen är skäligen misstänkt för grovt jaktbrott under tiden den 1 januari 2017–1 april 2017 i Surahammars kommun, och grovt jakthäleri under tiden den 22–31 december 2017 i Västmanlands län.

• Han är också skäligen misstänkt för grovt jakthäleri mellan den 22 och 31 december 2017 i Västmanlands län.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!