Adlibris vd sparkas efter mångmiljonförlusterna

Nätbokhandeln Adlibris backade stort under förra året.

Nu tvingar företaget bort Johan Kleberg från vd-posten.

– Jag och styrelsen har haft olika syn på hur vi ska driva bolaget, säger Johan Kleberg till nättidningen Market

När nätbokhandeln Adlibiris presenterade sitt resultat för 2018 i februari i år var det inget glädjebesked som visades för aktieägarna.

Även om omsättningen steg med tolv procent till 2,25 miljarder kronor var det totala resultatet negativt och företaget gjorde en förlust med 125 miljoner kronor.

Det fick styrelsen att reagera – och på tisdagen rapporterade Svensk Bokhandel att företaget sparkar sin vd Johan Kleberg.

I en intervju med Market förklarar han på onsdagen att han och styrelsen har olika syn på hur företaget bör drivas.

– Som marknaden ser ut, med internationell konkurrens och fler e-handlare så tror jag på ett högt omställningstempo och att vi som bolag vågar ta risker kändes helt avgörande. Men bolagets styrelseordförande Tomas Franzén har en helt annan syn på det och därför går vi skilda vägar, säger Johan Kleberg till Market.


Lämnar med omedelbar verkan

På en direkt fråga om han får sparken bekräftar han det:

– Ja, det var inte på mitt initiativ. Samtidigt är det ingen dramatik i det. Har styrelsen och vd inte samma syn på hur bolaget ska drivas känns det naturligt att vi skiljs åt.

Anledningen till det svaga resultatet för 2018 var bland annat minskad försäljning av inbunden skönlitteratur, facklitteratur och pocket samt fortsatta logistikproblem med försenade leveranser ut till kunderna, uppger Svensk Bokhandel.

Adlibris siffror står i skarp kontrast till resultatet för den samlade nätbokhandel som visade ett positivt resultat och steg med 6,8 procent under förra året.

Johan Kleberg har varit vd för Adlibris Group sedan 2014 och styrt bolagets omställningsresa från nischad bokhandel till modernt e-handelsbolag. Han lämnar Adlibiris med omedelbar verkan.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!