Björn Ulvaeus fotograferad i den lägenhet på Slottsholmen han själv köpt. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNBjörn Ulvaeus fotograferad i den lägenhet på Slottsholmen han själv köpt. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Ulvaeus fotograferad i den lägenhet på Slottsholmen han själv köpt. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Abbaprofilen Björn Ulvaeus spelar gitarr. Foto: / ZAP PRAbbaprofilen Björn Ulvaeus spelar gitarr. Foto: / ZAP PR
Abbaprofilen Björn Ulvaeus spelar gitarr.  Foto: / ZAP PR
Slottsholmen ligger på en landtunga med havsutsikt åt alla håll. Foto: Slottsholmen.comSlottsholmen ligger på en landtunga med havsutsikt åt alla håll. Foto: Slottsholmen.com
Slottsholmen ligger på en landtunga med havsutsikt åt alla håll.  Foto: Slottsholmen.com

Abba-Björns lyxhus i sin gamla hemstad

Publicerad
Uppdaterad

Det var meningen att tomten i Västervik, med havsutsikt åt alla håll, skulle bli en oas för Västerviksborna med hotell och konserthus. 

Istället köpte Abba-Björn tomten, byggde 38 lyxiga bostadsrätter, och tjänade miljontals kronor, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. 

– Jag vill ge något tillbaka till staden som gav mig en sådan harmonisk och idyllisk uppväxt, har Abba-profilen tidigare sagt till tidningen Aftonbladet.    

För ett år sedan, i slutet av mars 2017, invigdes Abbaprofilen Björn Ulvaeus, 72, exklusiva bostadsprojekt, "Slottsholmen", i Västervik. 

– Nu står huset klart. Det är på en mycket speciell plats i hamnstaden Västervik, på en liten ö, där det ligger en slottsruin, berättar Björn Ulvaeus som menar att han gärna ger tillbaka något till den uppväxtstad som gett honom så mycket, rapporterade Svenska Dagbladet innan invigningen. 

Björn Ulvaeus fotograferad den 22 mars 2017 i den lägenhet som han själv köpt på Slottsholmen i Västervik.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Rekordmånga sålde sina bostäder under februari

Björn Ulvaeus: "Det här är ju min hemstad, vet du!"

Tomten erbjuder havsutsikt i 360 grader. 

– Det här ju min hemstad, vet du! Jag ville skapa en mötesplats för västervikarna. Hela bottenplanet blir nu en yta för restaurang och dans och sådant, sa Björn Ulvaeus till tidningen. 

Till tidningen Aftonbladet har Björn Ulvaeus tidigare kommenterat bygget: 

– Jag vill ge något tillbaka till staden som gav mig en sådan harmonisk och idyllisk uppväxt.

Ett år senare finns kvittot. 38, med Västerviks prisläge, extremt dyra bostadsrätter, varav fyra kostar över 6 miljoner kronor, enligt Uppdrag granskning

Björn Ulvaeus bolag har nu sålt huset till en bostadsförening för 262 miljoner kronor – och redovisar en vinst på cirka 43 miljoner kronor, enligt Uppdrag granskning. 

Detta trots att  kommunstyrelsens ordförande, Tomas Kronståhl (S), tidigare sagt att utgångspunkten var att "Slottsholmen" inte skulle privatiseras. 

Björn Ulvaeus byggprojekt "Slottsholmen" i Västervik. Foto: Slottsholmen.com

LÄS MER: Prisminskning på bostäder största sedan krisen 2008

Björn Ulvaeus köpte marken för 750 000 kronor

Meningen var i stället att skapa en mötesplats, en oas, för Västerviksborna där de skulle kunna njuta av mat och musik, på platsen som i över 50 år samlat Sveriges artistelit under "Visfestivalen". 

Uppdrag granskning frågar Tomas Kronståhl: Du måste ju under resans gång ha insett att ”nej, här blir bostadsrätter och det var inte riktigt det vi kom överens om”. 

– Nej, svarar han. 

Men programmet kan visa hur förutsättningarna detaljplanen för tomten kommit att ändras kraftigt efter att Björn Ulvaeus köpte marken för 750 000 kronor. 

Från början var direktiven att detaljplanen skulle gälla en mötesplats med hotell och plats för konserter och evenemang. Byggnaden skulle vara centrummärkt med "C" i planen, vilket skulle utesluta byggnation av bostäder. 

Ett år senare landade den färdiga detaljplanen på politikernas bord och innehöll då ett "B" i stället, vilket gav Björn Ulvaeus grönt ljus att bygga bostäder, berättar Uppdrag granskning. 

Tidigare kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) är, enligt Uppdrag granskning, den som har skrivit under samtliga avgörande dokument kring "Slottsholmen" för kommunens räkning. Foto: Moderaterna

Kommunfullmäktige gav bygget sin välsignelse

Trots den avgörande förändringen så klubbade kommunfullmäktige, med dåvarande kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) i spetsen, igenom detaljplanen. 

Kommunalrådet är, enligt Uppdrag granskning, den som har skrivit under samtliga avgörande dokument kring "Slottsholmen" för kommunens räkning. 

Tv-programmet avslöjar även att politikern haft ett flertal möten, privata svål som offentliga, med Björn Ulvaeus. De har bland annat träffas vid flera tillfällen på Björn Ulvaeus båt, men även i Abba-stjärnans hem. 

LÄS MER: Bostadspanik för Wallenstam – har omvandlat fler lägenheter

Flytande hotellet är ännu inte påbörjat

Uppdrag granskning frågar politikern: Tror du att någon annan investerare än Björn hade fått samma behandling i kommunen? Om du ska vara helt uppriktig.

– Vi har ju andra som investerar i kommunen som vi också försöker lyfta fram, och säga att det är bra. Men det är klart att ett kändisskap bidrar ju till att lyfta en ort som Västervik, säger Harald Hjalmarsson (M). 

I exploateringsavtalet mellan kommunen och Björn Ulvaeus ska anlägga ett flytande hotell på cirka 1 500 kvadratmeter och eventbyggnad på 900 kvadratmeter, förutom den befintliga byggnaden, som ska vara klara i oktober 2018. 

Byggnaderna har inte påbörjats. 

LÄS MER: Panik före inflyttningen i omtalade husprojektet

Säljpanik i Björn Ulvaeus lägenhetsprojekt i Sundbyberg

Enligt Uppdrag granskning äger Björn Ulvaeus 70 procent i bolaget som driver projektet på Slottsholmen. Resterande ägs av ALM Equity, där Ulvaeus äger aktier till ett värde av en kvarts miljard. Huset är sålt till en bostadsrättsförening för 262 miljoner och de redovisar en prognostiserad vinst på 43 miljoner kronor i sitt bokslut.

I oktober berättade Expressen om att det rådde säljpanik i Björn Ulvaeus och Alm Equities lägenhetsprojekt "Duvboet" i Sundbyberg. Cirka 20 privatpersoner försökte då sälja sina lägenheter i projektet – innan inflyttning.  

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen