Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppchef fick 50 miljoner – för nio månaders jobb

Ulrich Spiesshofer, vd för ABB.Foto: ABB
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Timo Ihamuotila, finansdirektör i ABB, tjänade 50 miljoner kronor under sina första nio månader på tjänsten, avslöjar Dagens industri.

Det är mer än Volvos stjärn-vd tjänade under rekordåret 2017.

Bytet av finansdirektör var en kostsam historia för ABB:s aktieägare, visar Di:s granskning av årsredovisningen.

Timo Ihamuotilas samlade ersättningar uppgick till 5,73 miljoner schweizerfranc 2017. Han har alltså tjänat motsvarande 50 miljoner kronor sedan han tillträdde den 1 april.

En intressant jämförelse är att fordonsjätten Volvo omsatte 60 miljarder mer än ABB 2017. De betalade sin vd Martin Lundstedt 44 miljoner kronor ett år då aktieägarna blev 47 procent rikare och resultatkurvan pekade rakt uppåt, skriver Di.

Kompenserades för förlorad bonus

Timo Ihamuotila hämtades från en tjänst som finansdirektör hos Nokia. Di:s granskning av årsredovisningen visar att ABB lovat honom 119200 aktier, värda motsvarande 22 miljoner kronor, som kompensation för bonus som gick förlorad när han lämnade sin anställning på Nokia. 

– Det var en kompensation för LTI (långsiktigt aktieprogram: reds anmärkning) från Nokia som Timo Ihamuotila förverkade när han lämnade bolaget. Summan var rimlig, i linje med vår bedömning av intjänande och prestation och godkändes av ABB:s styrelse, svarar Saswato Das, kommunikationschef på ABB, till Di.

Eric Elzvik, som lämnade sin roll som finansdirektör i ABB den 31 mars, fick 17 Mkr i ersättningar under förra året.

Ledningsgruppens totala ersättning har höjts

– Jag är glad över att välkomna Timo till vår ledningsgrupp i dessa spännande tider när vi fokuserar på att låsa upp maximalt värde för alla aktieägare–, sade vd Ulrich Spiesshofer bytet till Timo Ihamuotila för ett och ett halvt år sedan, skriver Di.

Men aktien ligger på i princip samma nivå i dag. 

Hela ledningsgruppen har ökat de totala ersättningarna med 5 procent till drygt 400 miljoner kronor. De 13 cheferna delade på 90 miljoner i kortfristig kontantbonus för 2017 och de fick löneförmåner i form av sjukförsäkringar, skolgång för deras barn och skatterådgivning till ett belopp som summerade till 44 miljoner kronor, rapporterar Di.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!