Alla med en tv-mottagre måste betala radio- och tv-avgift – men alla har inte råd. Foto: Deyan Georgiev/ColourboxAlla med en tv-mottagre måste betala radio- och tv-avgift – men alla har inte råd. Foto: Deyan Georgiev/Colourbox
Alla med en tv-mottagre måste betala radio- och tv-avgift – men alla har inte råd. Foto: Deyan Georgiev/Colourbox
Enligt Kronofogden hamnar de flesta personer hos dem för att de inte kan betala sina räkningar – inte för att de tar något aktivt val att strunta i en specifik avgift. Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅNEnligt Kronofogden hamnar de flesta personer hos dem för att de inte kan betala sina räkningar – inte för att de tar något aktivt val att strunta i en specifik avgift. Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Kronofogden hamnar de flesta personer hos dem för att de inte kan betala sina räkningar – inte för att de tar något aktivt val att strunta i en specifik avgift. Foto: Vilhelm Stokstad / TT NYHETSBYRÅN
Johan Gernandt på Radiotjänst säger att eftersom närmare 3,5 miljoner svenskar har en registrerad tv-mottagare är det inte särskilt konstigt att skuldvolymen hos Kronofogden är så pass stor. Foto: PressbildJohan Gernandt på Radiotjänst säger att eftersom närmare 3,5 miljoner svenskar har en registrerad tv-mottagare är det inte särskilt konstigt att skuldvolymen hos Kronofogden är så pass stor. Foto: Pressbild
Johan Gernandt på Radiotjänst säger att eftersom närmare 3,5 miljoner svenskar har en registrerad tv-mottagare är det inte särskilt konstigt att skuldvolymen hos Kronofogden är så pass stor. Foto: Pressbild

99 000 svenskars tv-avgift hamnade hos Kronofogden

Publicerad

Här är svenskarnas oväntade miljardskuld hos Kronofogden: Radio- och tv-avgiften.

Närmare 100 000 svenskar har inte betalat den i tid.

– Det ska rätt mycket till innan man hamnar hos Kronofogden, säger Johan Gernandt på Radiotjänst.

Enligt Radiotjänst betalar närmare 3,5 miljoner hushåll radio- och tv-avgift, även kallad tv-licens, i Sverige. Eller rättare sagt: så många har registrerade tv-mottagare.

För alla betalar inte sina räkningar.

 

LÄS MER: Radiotjänst jagar Magnus – för gatukökets menyer 

 

Tittar man på svenskarnas allmänna skuldmål – där skulden är till den offentliga sektorn – är just obetald radio- och tv-avgift det vanligaste skälet till att någon får en betalningsanmärkning, enligt kreditupplysningsföretaget Syna.

Så stor är svenskarnas tv-licensskuld

Enligt Syna finns just nu 99 000 svenskar hos Kronofogden för att de inte har betalat sin tv-licens. Tillsammans har de en skuld på hela 1,1 miljarder kronor.

Det är i snitt runt 11 000 kronor per person.

– Men många av de här personerna har inte bara skulder för tv-avgiften utan också andra skulder de inte kan betala, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

 

Här är svenskarnas allmänna skulder hos Kronofogden.

 

Enligt honom har antalet personer som inte kan betala tv-licensen varit relativt konstant under flera år – det kan till och med ha minskat något.

Innan skulden hamnar hos Kronofogden skickar Radiotjänst flera påminnelser.

Relativt liten skuld hos Kronofogden

– Det tar minst 100 dagar innan det blir ett ärende för Kronofogden. Alla avgiftsbetalare har goda möjligheter att göra rätt för sig, säger kommunikationschefen Johan Gernandt.

Enligt honom är svenskarnas skulder för radio- och tv-avgiften ändå relativt små i sammanhanget.

– Det rör sig oftast om några hundralappar, säger Gernandt. 

 

LÄS MER: Uppgifter: Radio- och tv-avgiften skrotas 

 

Den totala skulden på 1,1 miljard kan jämföras med den näst vanligaste allmänna skulden: obetald skatt. Enligt Syna har 91 500 svenskar i dag sammanlagda skulder på över 18 miljarder kronor.

Totalt har svenskarna skulder på över 66 miljarder kronor 

 

De flesta statliga skulder som inte betalas skrivs av efter fem år.

Radio- och tv-avgiften ligger för närvarande på 2 340 kronor per år, 195 kronor per månad.

 

Vem ska betala radio- och tv-avgift?

Alla hushåll med en tv-mottagare måste betala tv-avgift. En avgift per hushåll gäller.

Hyr eller lånar du en tv-mottagare? Då måste du ändå betala.

Du måste också betala även om du inte tittar på tv. Eller om du använder tv-skärmen som datorskärm.

Hyr du din bostad i andrahand? Då är det du som betalar radio- och tv-avgiften.

Utländska medborgare med fritidshus i Sverige måste betala avgiften om det finns en tv-mottagare i huset.

Källa: Radiotjänst

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen