Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

900 000 laxar rymde från den norska anläggningen

När stormen kom såg laxarna sin chans – och passade på att rymma från en norsk anläggning i Chile. 

Cirka 900 000 laxar simmade mot friheten, rapporterar nyhetsbyrån TT. 

Fiskarna kan vara pumpade med antibiotika och riskerar att påverka övriga beståndet. 

Det är världens största laxuppfödare, norska Marine Harvest, som drabbats av massrymningen från en av sina anläggningar i Chile, rapporterar TT som hänvisar till nyhetsbyrån Bloomberg. 

LÄS MER: Ikea skippar köttbullarna på nya varuhuset i Indien

Stormen blev laxarnas räddning

Laxarna lyckades nå friheten under en storm och från början var 900 000 fiskar på vift. 

250 000 laxar har fångats in och resten är fortfarande fria. 

Chiles laxindustri har tidigare kritiserats för att ge fiskarna stora mängder antibiotika och nu riskerar rymlingarna att påverka det övriga, vilda fiskbeståndet, rapporterar TT. 

Nyheten om laxrymningen kommer efter att nyhetsbyrån Finwire tidigare under dagen rapporterade att priserna på norsk odlad lax gått ned med 35 procent sedan toppen i maj. 

LÄS MER: Gustav, 25, fick 1 miljard kronor i aktieutdelningar 

Priserna på norsk odlad lax sjönk med 35 procent

"En prisnedgång på 35 procent på två månader visar framför allt att det finns en känslig och hårfin balans mellan utbud och efterfrågan i denna bransch. Men samtidigt finns det knappast någonting som stimulerar efterfrågan på lax som låga priser", skriver sajten iLaks, enligt Finwire. 

Norges Sjømatråd tror på en större laxuppfödning under det andra halvåret på grund av gynnsam valutautveckling och att det kommer pressa priserna på norsk odlad lax ytterligare, rapporterar nyhetsbyrån.