Tamagotchin trivdes om man matade den och såg efter deras toalettbesök. Foto: OKÄND / OKÄNDTamagotchin trivdes om man matade den och såg efter deras toalettbesök. Foto: OKÄND / OKÄND
Tamagotchin trivdes om man matade den och såg efter deras toalettbesök. Foto: OKÄND / OKÄND
Dog den kunde man begrava den - på nätet. Foto: LARS NYBERGDog den kunde man begrava den - på nätet. Foto: LARS NYBERG
Dog den kunde man begrava den - på nätet.  Foto: LARS NYBERG

90-talsleksaken Tamagotchi kommer tillbaka lagom till jul

Publicerad

Nu kommer glädjebeskedet för äkta nostalgiker:

Den elektroniska leksakssuccén Tamagotchi gör comeback.

Under 90-talet var de mångas favoritleksaker.

Tamagotchi, de digitala husdjuren, tog världen med storm under 90-talet. Nu är de på väg tillbaka igen, skriver Daily Mail.

Om sanningen ska fram älskade vi att mata, ta hand om och leka med våra Tamagotchis i en vecka eller två innan vi glömde bort dem – för att sedan upptäcka att vårt virtuella husdjur hade dött. 

Även det för många kära barndomsminnet alltså unna upplevas ännu en gång, inom en snar framtid.

Uppdaterad version

Företaget Bandai Namco återupplivade Tamagotchi-djuren tidigare i år i Japan. Nostalgin tog över och beskedet mottogs med glädje.

Redan i november kommer de små liven tillbaka i en uppdaterad version till marknaden i USA.

Förr kunde de flesta Tamagotchis inte överleva längre än en halv dag om de inte sågs till ordentligt. I den senaste versionen ska processen ha förenklats och apparaten i sig ska ha blivit smalare för att få plats bredvid din mobil i fickan.

Konceptet är däremot oförändrat: Håll din lilla kompis lycklig och vid liv.

76 miljoner exemplar har sålts

När du startar din Tamagotchi kommer en av sex varelser kläckas – sedan är resten upp till dig.

Mata den när den är hungrig, släck ljuset när den behöver sova och ta hand om den när den inte mår bra. För att inte glömma att plocka upp efter dem när de bajsar.

Apparaten kommer vara ungefär hälften så stor som originalet från 90-talet. Det kommer finnas sex olika skal att välja mellan, men de påverkar inte vilken Tamagotchi som kläcks.

Mellan 1990 och 2010 hade över 76 miljoner Tamagotchis sålts världen över. De släpps i USA den 5 november.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen