Sara Jensen – drabbad av Swedbanks fel.Sara Jensen – drabbad av Swedbanks fel.
Sara Jensen – drabbad av Swedbanks fel.
Swedbanks hantering av ränteuppgifterna kan drabba tusentals kunder vid deklarationen. Foto: FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041Swedbanks hantering av ränteuppgifterna kan drabba tusentals kunder vid deklarationen. Foto: FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041
Swedbanks hantering av ränteuppgifterna kan drabba tusentals kunder vid deklarationen. Foto: FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041
Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd. Foto: / TT NYHETSBYRÅNBirgitte Bonnesen, Swedbanks vd. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Birgitte Bonnesen, Swedbanks vd. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

80 000 Swedbank-kunder kan ha fel i deklarationen

Publicerad

Ränteuppgifter för 80 000 Swedbank-kunder saknas i deklarationen och många riskerar att missa tusentals kronor i skatteavdrag, vilket Aftonbladet var först med att rapportera. 

Missen berör kunder med bil- och båtlån. 

– Vi är ledsna och ber om ursäkt, säger Josefine Uppling, presschef för Swedbank, till Expressen.

Under måndagseftermiddagen rapporterades det om att ränteuppgifter för 80 000 Swedbank-kunder saknas i deklarationen – vilket gör att många av dessa kan gå miste om tusentals kronor i skatteavdrag. 

LÄS MER: Skatteverket larmar om tekniskt haveri på sajten

Sara Jensen, 39, drabbades av Swedbanks räntehaveri

En av de drabbade, som Aftonbladet var först att tala med, är Sara Jensen, 39, från Motala. 

– Jag fick deklarationsblanketterna i min digitala brevlåda och tyckte att det saknades något. Jag kunde konstatera att det handlade om ett lån som jag och min pappa har hos Swedbank, säger Sara Jensen till Expressen.  

Hon tog då kontakt med bankens kundtjänst. 

– Jag ringde till Swedbank och de visste direkt vad det handlade om. De talade om att det blivit något fel i deras datasystem med de bifogade filerna. De sa att jag själv behövde gå in i och ändra i min deklaration för att få med räntan. Då frågade jag om inte de kunde göra en ändring, men de sa att det var för sent, säger Sara Jensen till Expressen. 

LÄS MER: Så vill nya vd:n lyfta utskällda Postnord

Så gör du för att inte missa tusenlapparna i ränteavdraget

Enligt Josefine Uppling, bankens presschef, berörs omkring 80 000 personer av felet.

– Det har varit ett tekniskt fel på en liten del av överföringen med ränteuppgifter till Skatteverket. Det gäller bara Swedbank Finans, alltså bil och båtlån. Sammanlagt berör det 80 000 kunder, säger Josefine Uppling till Expressen. 

Vad ska drabbade göra för att inte gå miste om ränteavdraget?

– Vi har skickat om filen till Skatteverket. De har nu fått korrekta uppgifter om de 80 000 kunderna. Alla som deklarerar digitalt har fått sina deklarationer rättade. 

LÄS MER: Stefan Ingves krav för att rädda kontanterna

Swedbanks kunder som pappersdeklarerar måste ändra själva

Men för de som deklarerar på papper är det värre. De måste ändra uppgifterna manuellt eftersom deklarationsblanketterna om 2018 års deklaration från Skatteverket redan är uttryckta och på väg att distribueras.

– Där  måste våra kunder göra en manuell justering så att det blir rätt.

Hur gör man då som pappersdeklarant?

– Vi kommer att skicka ut ett kundbrev i veckan till alla berörda kunder. Antingen vänder man sig till Skatteverket och får reda på hur man gör eller så till oss på Swedbank och får de korrekta siffrorna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen