Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

700 SAS-anställda i stor protest: ”Skräckkultur”

SAS-ledningen får hård kritik av 700 anställda. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS-anställda lyfter flera arbetsmiljöproblem – och kräver förändring. Foto: STELLA PICTURES/XINHUA

I ett internt brev riktar 700 SAS-anställda hård kritik mot flygbolagets ledarskap.

I brevet beskrivs en ”management by fear”-kultur på arbetsplatsen och de anställda kräver förändring, rapporterar SVT. 

Det är SVT som rapporterar om det interna brevet där 700 anställda på SAS riktar kritik mot flygbolagets ledning. 

Brevet lyfts dryg en månad efter den långa flygstrejken, där SAS piloter krävde höjd lön och bättre arbetsvillkor.

I brevet vittnar de anställda om att situationen blivit ohållbar och att missnöjet är stort. Personalen beskriver en arbetsmiljö där yrkesroller nedvärderas och ledningen bidrar till en ”management by fear”-kultur, skriver SVT.

Dessutom vittnar Tv-kanalens källor om avtalsbrott, om möten med chefer dit man råds att inte gå ensam och en miljö där oliktänkande individer tystas ner.

– Medarbetare är uppgivna över ledningen och känner stor hopplöshet. Flyg- och markpersonal har förts samman efter strejken. SAS ledning underskattar medarbetarnas intelligens. Det har provocerat och vänt oss mot ledningen, säger en av initiativtagarna bakom det interna brevet till SVT.

SAS anställda kräver förändring

Enligt källan ska stödet för brevet ha varit stort, men flera har varit rädda för att skriva på och gå ut med sitt namn.

Samtidigt finns där en stark förhoppning om att kunna driva för förändring å det bättre. I det interna brevet beskrivs en vision där SAS ska arbeta för att vinna utmärkelsen ”Airline of the year” 2022.

Och från ledningen tycks svaret vara positivt:

”Jag skulle vilja tacka er för ert engagemang, det är härligt att se. Jag är positiv till att vi har samma mål i åtanke: Ett i längden lönsamt och framgångsrikt SAS”, skriver personalchefen Carina Malmgren-Heander på SAS interna nätverk enligt SVT.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!