Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

600 000 får tillbaka på skatten redan i morgon

”Från onsdag börjar pengarna att betalas ut av bankerna. Men det kan också bli torsdag och fredag för en del personer. Normalt brukar bankerna hinna på en eller två dagar”, säger Eva Bodén på Skatteverket.

Skatteåterbäringen 2017 är på väg.

I natt betalas den första vågen med pengar ut till de som e-deklarerat.

– Pengarna sätts in på kontona från och med onsdag, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

För den som missat att göra avdrag finns det också chans till en extra skatteåterbäring.

Det är alla de som e–deklarerade senast den 29 mars för inkomståret 2016 genom att bara godkänna sin deklaration som nu får sina skatteåterbäringspengar.

Aldrig tidigare har skatteåterbäringen börjat betalas ut så tidigt som i år. Och det är tack vare funktionen med digital brevlåda som det har varit möjligt till den rekordtidiga utbetalningen.

Skatteverket, som har koll på siffrorna, vet exakt på kronan hur mycket som nu ska betalas ut.

– Det är 5 859 229 971 kronor, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Inkomståret 2016

På Skatteverket är man nöjd med ''speeddeklarationerna'' för inkomståret 2016.

– Det är egentligen fantastiskt att det gått så bra med tanke på den korta tiden, säger Eva Bodén.

Det drygt 5,8 miljarderna som ska betalas ut till 572 386 personer, varav 16 901 är juridiska personer, är alltså till de personer som bara godkände deklarationen.

 

LÄS OCKSÅ: Viktiga datumen för din deklaration 2017

 

Pengarna - i form av datafiler – har redan lämnat Skatteverket och natten mot onsdag trycker bankerna på startknappen och skickar ut miljarderna till mottagarna.

– Från onsdag börjar pengarna att betalas ut av bankerna. Men det kan också bli torsdag och fredag för en del personer. Normalt brukar bankerna hinna på en eller två dagar, säger Eva Bodén på Skatteverket.

– Det kommer också både slutskattebesked och kontoutdrag. De som har digital brevlåda får beskeden dit.

Det är alltså bara de som inte gjort några korrigeringar i de förtryckta uppgifterna från Skatteverket som får sina pengar innan påsk.

Extra skatteåterbäring

Men det finns fortfarande möjlighet till extra pengar som du kommer på dig att du missat att göra berättigade avdrag. Knepet kallas omprövning.

Skattebetalarnas förening har tidigare varnat för att folk ska falla för frestelsen att få pengar till påsk och strunta att göra de avdrag som de har rätt till att göra.

 

LÄS OCKSÅ: Varningen – se upp för snabba deklarationer

 

Men det är alltså inte för sent - trots att deklarationen är lämnad och godkänd av Skatteverket.

– Om man upptäcker något fel i efterhand, till exempel ett missat avdrag, så kan man begära omprövning hos Skatteverket, säger Eva Bodén.

Eva Bodén, Skatteverket.

För merparten av landet 7,8 miljoner svenskar som ska deklarera gäller 2 maj som sista inlämningsdag av deklarationen för inkomståret 2016.

Midsommarpengarna

Merparten av deklaranterna kommer att få sin skatteåterbäring innan midsommar. Det förutsätter dock att du har meddelat ett bankkontonummer till Skatteverket.

– Pengarna kommer att vara ute tidigast torsdagen den 8 juni, säger Eva Bodén.

Augusti eller september

Om du deklarerade på papper eller om du inte har anmält något bankkonto senast den 2 maj får du din skatteåterbäring i augusti eller september.

Förra året betalade Skatteverket sammanlagt ut knappt 29 miljarder kronor i skatteåterbäring till 3,7 miljoner e-deklaranter.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!