Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coop öppnar alla sina butiker i morgon

Coop delar ut gratis mat som annars hade gått till spillo.
Ungefär 500 butiker har öppnat efter helgens it-attack.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
En rysk hackergrupp har tagit på sig it-attacken.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN
Ett hundratal butiker öppnar igen på onsdagen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / JEPPE GUSTAFSSON TT NYHETSBYRÅN

En stor del av landets Coop-butiker – 800 stycken – tvingades stänga i fredags kväll på grund av en IT-attack.

Coop räknar nu med att kunna hålla alla sina butiker öppna på torsdagen, skriver SVT Nyheter. 

– Inte alla kassor i varje butik dock. Vi har prioriterat att kunna öppna fler butiker, säger presschef Helena Esscher till SVT Nyheter.

Fredagens IT-attack mot det amerikanska företaget Kaseya har tvingat hundratals Coop-butiker i Sverige att hålla stängt. 

Men från onsdag morgon kan cirka 500 butiker hålla öppet igen. Detta efter ett arbete med att dels möjliggöra handling med butikskedjans app Scan & pay, och dels med att byta ut butikernas kassasystem. 

– Det känns otroligt skönt, det här har varit ett långt lopp känns det som. Vi har haft människor som har jobbat dag och natt för att uppdatera kassasystem och öppna fler butiker. Vi är inte i mål riktigt än men det pågår ett intensivt arbete över hela landet, säger Coops pressekreterare Kevin Bell. 

På torsdagen öppnar Coop samtliga butiker i Sverige.

– Inte alla kassor i varje butik dock. Vi har prioriterat att kunna öppna fler butiker, säger presschef Helena Esscher till SVT Nyheter.

Coop vet inte exakt vilken tid alla butiker har öppnat, eller vad kostnaden blir för de butiker som varit stängda under längst tid.

– Allt fokus har varit på att få igång alla butiker, men det är klart att det är stora kostnader förknippat med att ha en butik stängd i flera dagar, säger Helena Esscher till SVT Nyheter.

Hälften av Shells butiker påverkade

Förutom Coop har även kassasystem på Shell samt SJ:s bistrovagnar påverkats. Shell har inte stängt sina butiker, men det har inte gått att betala med kort och fortfarande kvarstår problemet på cirka hälften av Shells 105 butiker. 

– Tankningen har fungerat hela tiden, det har inte varit påverkat utan det är våra butiker som har varit påverkade. Nu börjar det ljusna, tekniker är ute och ominstallerar så det är fler och fler hela tiden som får det här fixat, säger Shells marknads- och informationschef Erica Samuelsson. 

Uppmaningen: Håll ut

Coops kunder har enligt Bell visat stor förståelse för situationen, även om stängningarna har orsakat problem på vissa platser i landet. 

– På vissa håll där Coop är enda butik och man behöver hämta ut paket eller få hem sina varor har det ställt till det. Det kan vi bara beklaga, det är jättetråkigt. Håll ut och håll i så är vi snart tillbaka. 

Rysk hackergrupp kräver miljoner

Den ryska hackergruppen Revil har tagit på sig händelsen och har nu begärt 600 miljoner kronor i lösensumma. 

Sedan fredagen har flera av Coops butiker kunnat öppna. Butiker i Värmland, Norrbotten, Oskarshamn, Tabergsdalen, Gotland och Varberg påverkades inte av händelsen. 

Coop varnar för att tillfälliga avvikelser kan förekomma även den närmaste tiden, och uppmanar kunder att hålla utkik i sociala medier för aktuell information om specifika butiker.

Experten: Ovanligt med IT-attacker av denna magnitud

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!