Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

5 tips: Slipp chockfaktura för mobilsurf på solresan

Att se en film på Netflix kan vara allt från gratis till att kosta 1 312 kronor, beroende på om ditt semestermål är inom EU, till USA eller mer avlägsna länder. Foto: ELISE AMENDOLA / AP TT NYHETSBYRÅN
Mobilsurfande under solsemestern riskerar att bli ett dyrt nöje. Kanske kan det vara läge att läsa en bo i stället? Foto: SHUTTERSTOCK
Håll koll på din surf under utlandssemestern annars kan du få en chockfaktura.

Håll koll på din surf under utlandssemestern – annars riskerar en strömmad Netflix-film att kosta över tusenlappen. 

Här är tipsen för att undvika en chockfaktura. 

– Genom att surfsäkra sin semester kan svenskar undvika onödiga kostnader, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör för privatekonomitjänsten Zmarta. 

Mobilsurfande under solsemestern riskerar att bli ett dyrt nöje om du saknar koll på roamingavgifterna i landet du ska till. 

Håll kolla på surfandet under utlandssemestern och förbered dig innan. Foto: TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Svagare valuta än kronan – rusning efter Turkiet-resor

"Surfsäkra" din semester med 5 tips

Att exempelvis se en film på Netflix kan vara allt från gratis till att kosta 1 312 kronor, beroende på om ditt semestermål är inom EU, till USA eller mer avlägsna länder. 

– Vår digitala livsstil drar data, och semestrar kostar ofta extra mycket i surf eftersom vi inte alltid har tillgång till wifi och har dålig koll på vilka regler som gäller för utlandssurf. Genom att surfsäkra sin semester kan svenskar undvika onödiga kostnader och fortsätta njuta av sin uppkopplade vardag även i utlandet, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör för privatekonomitjänsten Zmarta, som tagit fram tips på hur du undviker skenande mobilräkningar under sommarsemestern. 

Alla EU-medborgare kan använda sin telefon inom EU utan att betala extra roamingavgifter. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

1. Är landet du ska till med i EU?

Alla EU-medborgare kan använda sin telefon inom EU utan att betala extra roamingavgifter. Däremot tillkommer en roamingavgift när man kopplar upp sig på mobilnätet i länder utanför EU. Europeiska mindre länder som inte är med i EU eller ESS är exempelvis Schweiz, Monaco, Andorra och San Marino. 

LÄS MER: Turistländerna där vi får mest för pengarna 

2. Se till att förbereda mobilen för offlineläge

Försök att förbereda mobilen, datorn och plattan innan du reser för att kunna titta på film och lyssna på musik i offlineläge. Då sparar du datan till när du verkligen behöver den. 

E-postlåda kan bli en kostnadsbov

Tänk på att vissa tjänster och appar automatiskt kan använda sig av datatrafik utan att du ser det, till exempel e-postlåda. 

Det går att slå av detta i din telefon.

Många hotell och caféer erbjuder WiFi. Kontrollera att det är ett kostnadsfritt nätverk du ansluter dig till. Var också försiktig med att överföra känslig information när du är uppkopplad mot ett publikt trådlöst nätverk. 

Källa: Konsumentverket

3. Roaming är gratis – till en viss gräns

Om du har ett abonnemang med begränsad surf hemma i Sverige bör du ha koll på att din operatör kan sätta en datagräns som motsvarar ”normal användning” när du surfar utomlands. Din operatör måste informera om begränsningen i förväg och när du uppnått gränsen. All surf över begränsningen sker till en extra avgift. 

Om du mobilsurfar på flyg kopplas du upp till ett satellitsystem och kan få betala roaming utan pristak. Foto: SHUTTERSTOCK

FRIDA BRATT: Så påverkas din resa av den svaga kronan

4. Se upp med surf på flyg och båt

Gratis roaming utgår från att du är uppkopplad till ett markbundet mobilnät. Om du surfar på flyg eller på en båt och i stället kopplas upp till ett satellitsystem måste du betala för roamingen, utan något pristak. 

Länder som inte omfattas av EU-reglerna

I de länder där EU:s roamingregler inte gäller kan operatörerna ta ut helt andra avgifter. Du ska dock alltid få information om vad det kostar att använda telefonen när du kommer till ett nytt land. Kontrollera med din operatör vad som gäller.

Exempel på länder som inte omfattas av EU:s roamingregler är Turkiet, Thailand, Israel och Egypten. 

Källa: Konsumentverket

LÄS MER: Den låga räntan blir en smäll mot din plånbok

5. Stora variationer på roamingavgift i olika länder

Kostnaden för surf utanför EU kan skilja sig rätt mycket mellan olika länder och mobiloperatörer. För den som reser till USA kan en MB surf kosta allt från 4–25 kronor, samtidigt som kostnaden för en MB i till exempel Etiopien kan variera mellan 145–188 kr beroende på vilken mobiloperatör du har. Gå in på din mobiloperatörs hemsida för att ta reda på roamingavgiften i det land du ska åka till. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!