Den danska kliniken behandlar svettproblem med injektioner med nervgiftet Botulinumtoxin.Den danska kliniken behandlar svettproblem med injektioner med nervgiftet Botulinumtoxin.
Den danska kliniken behandlar svettproblem med injektioner med nervgiftet Botulinumtoxin.
Två tredjedelar av alla skattepengar till planerad utlandsvård gick till den danska svettkliniken. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBLTvå tredjedelar av alla skattepengar till planerad utlandsvård gick till den danska svettkliniken. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Två tredjedelar av alla skattepengar till planerad utlandsvård gick till den danska svettkliniken. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Klinikens hemsida. Svettkliniken ligger i Danmark men ägs av två svenska läkare.Klinikens hemsida. Svettkliniken ligger i Danmark men ägs av två svenska läkare.
Klinikens hemsida. Svettkliniken ligger i Danmark men ägs av två svenska läkare.

46 skattemiljoner till ifrågasatt svettklinik

Publicerad

46 miljoner kronor i svenska skattemedel har gått till en dansk klinik som behandlar patienter med svettproblem, visar en granskning i Kaliber i Sveriges Radio.

Det är två tredjedelar av alla skattepengar som gick till planerad utlandsvård inom EU i fjol.

Svenska landsting och försäkringskassan ifrågasätter en stor del av behandlingarna.

I fjol beviljade försäkringskassan nästan 70 miljoner kronor till behandling av svenskar i andra EU-länder. 

Två tredjedelar av summan gick till en dansk klinik som behandlar patienter med svettproblem, så kallad hyperhidros. Det visar en granskning i Kaliber i Sveriges Radio.

Behandlingen består av injektioner med nervgiftet Botulinumtoxin. Medlet ingår i till exempel Botox, känt som ett antirynkmedel. 

Hans Lekeberg är en av de flera tusen svenska patienter som fått injektioner vid kliniken i Köpenhamn. 

– Nånting är tydligt fel med min termostat i kroppen, till exempel om jag skyndar mig lite grann till tåget när jag ska till jobbet så blir jag helt genomsvettig, säger han till Kaliber.

Behandlar fler kroppsdelar

Även svenska landsting erbjuder svettbehandling med injektioner, vilket är villkoret för att man ska kunna få ersättning för behandlingen utomlands. 

Men kliniken i Danmark behandlar fler kroppsdelar än vad de flesta landsting erbjuder. Dessutom anser landstingen i många fall att behandlingen är dyrare i Danmark.

Därför har svenska landsting och försäkringskassan ifrågasatt många av behandlingarna och vägrat att betala. Efter vägledande domar i Högsta Förvaltningsdomstolen och kammarrätten har patienterna dock fått rätt till ersättning för behandlingen.

Den danska kliniken ägs av två svenska läkare.

 – Det finns ju en underbehandling av det här handikappet och det innebär att det finns ett stort behov av behandling men det finns ett litet utbud, säger en av ägarna, Carl Swartling, till Kaliber.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen