Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

41 personer döms i stor bedrägerihärva

Ekobrottsmyndigheten utredde fallet.
Foto: Patrik C Österberg/IBL

41 personer döms i en stor bedrägerihärva om bland annat fusk med statliga lönegarantier.

Över sex miljoner kronor betalades felaktigt ut, enligt åtalet.

Två huvudmän döms till fyra respektive tre och ett halvt års fängelse.

På onsdagen avgjordes en en stor och långdragen bedrägerihärva i Stockholms tingsrätt där 47 personer stod åtalade för brott.

I olika grad misstänks de ha missbrukat den statliga lönegarantin för felaktiga utbetalningar från statskassan på sammanlagt sex miljoner kronor till anställda i fem olika bolag.

Av de 47 åtalade döms 41

Två av de utpekade huvudmännen döms till fyra respektive tre och ett halvt års fängelse.

Sammantaget fälls fem av de åtalade för grovt bedrägeri i ett eller flera fall, fyra personer fälls för försök till samma brott. Ytterligare tre personer döms för grovt bokföringsbrott och två personer för brott mot aktiebolagslagen. Övriga fälls för brott av mer ringa karaktär.

Åtalet omfattar bara en del av den misstänkta brottsligheten som skett i samband med en enorm ekohärva.

Fejkade anställning

Statliga lönegarantier betalas ut till anställda på ett företag som gått i konkurs. Men enligt domen arbetade flera personer som hämtade ut garantier aldrig för de företagen som de påstod.

Fyra av de fem företagen i härvan hade samma konkursförvaltare. Bolagen sade sig syssla med bland annat byggtjänster och skönhetsvård, skriver Dagens Juridik.

Se mer:

Polisen varnar nu för ökade bedrägerier i samband med vaccinering i Sverige.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!