Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

41 miljarder på väg in på våra PPM-konton

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Med start på måndag sätts hela 41,4 miljarder in på spararnas premiepensionskonton – i snitt 7 247 kronor per person. 

– Välj en global aktiefond med låg avgift, tipsar Erik Fransson, fondtorgschef på Pensionsmyndigheten. 

Av totalt 18,5 procent av pensionsspararnas lön som går till allmän pension, går 2,5 procentenheter till premiepensionen. 

Pengarna placeras i de fonder som du själv valt. Har du inte gjort något val placeras pengarna i det statliga förvalsalternativet AP7Såfa. 

Med start på kvällen den 10 december sätts det in 41,4 miljarder kronor på spararnas premiepensionskonton, vilket motsvarar ett genomsnitt på 7 247 kronor per sparare. Det skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande. Det innebär att du från och med då kan logga in med bank-id på Pensionsmyndighetens hemsida, och kolla hur mycket som satts in på ditt konto. 

Du kan maximalt få en insättning till premiepensionen på 11 636 kronor för hela året.

SE HELA PROGRAMMET: PPM-special i Dina Pengar 

– Till den som känner sig osäker på hur man ska välja, eller inte vill välja, så finns det statliga förvalet AP7 Såfa som passar de flesta sparare. För den som själv vill placera sin premiepension är vårt generella råd att välja en global aktiefond med en låg avgift. Ett sådant sparande passar bra till ett långsiktigt pensionssparande, säger Erik Fransson, fondtorgschef på Pensionsmyndigheten.

"Bred aktiefond passar bra"

Han får medhåll av Avanzas sparekonom Johanna Kull.

– Breda aktiefonder passar alltid bra, som vanliga globalfonder. Möjlighet till tillväxt och avkastning trumfar stabilitet här. Vill man vara lite mer aktiv kan man exempelvis välja en tillväxtmarknadsfond, med en del Asien, som jag personligen tror kommer växa bra, säger Johanna Kull när hon gästar Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar. 

För pengarna som placeras på PPM-konton köps nya fondandelar till varje pensionssparare med start på onsdag den 12 december.

Det betyder att den som vill ändra sin fondfördelning med de nya pengarna behöver begära det senast nu på söndag den 9 december. 

267 miljarder från inkomstpensionen

Begäran om fondbyten eller ändrad fördelning som begärs från den 10 december läggs på kö och genomförs när pensionsrättshandeln är avslutad, tidigast den 14 december, meddelar Pensionsmyndigheten. 

Också pengar från inkomst- och tjänstepension betalas in. För inkomstpensionen är det 267 miljarder kronor, samtidigt som arbetsgivare betalar in 216 miljarder kronor i tjänstepension till sina anställda. Årets totala pensionsinsättning blir därmed över 520 miljarder kronor, enligt Pensionsmyndigheten. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!