Changpeng Zhao har blivit ofattbart rik genom att skapa världens största växlingskontor för kryptovalutor. Foto: InstagramChangpeng Zhao har blivit ofattbart rik genom att skapa världens största växlingskontor för kryptovalutor. Foto: Instagram
Changpeng Zhao har blivit ofattbart rik genom att skapa världens största växlingskontor för kryptovalutor.  Foto: Instagram
Binance har på 180 dagar vuxit till att bli världens största växlingskontor för kryptovalutor. Foto: BinanceBinance har på 180 dagar vuxit till att bli världens största växlingskontor för kryptovalutor. Foto: Binance
Binance har på 180 dagar vuxit till att bli världens största växlingskontor för kryptovalutor.  Foto: Binance

41-årige CZ tjänade 16 miljarder på 180 dagar

Publicerad

På mindre tid än ett halvår har CZ, 41, byggt upp ett virtuellt växlingskontor för kryptovalutor, skapat sin egen valuta och samlat ihop cirka 16 miljarder kronor i förmögehet. 

Tidigare har han suttit i ett garderobsliknande kontor: 

– Om jag snurrade runt i en cirkel så nuddade jag fyra personer, säger han till Forbes. 

Möt CZ, 41, en av de klarast lysande stjärnorna på kryptovalutornas himmel. Han startade sitt virtuella växlingskontor för kryptovalutor, Binance, för 180 dagar sedan och det har sedan dess vuxit till planetens största, rapporterar Forbes

LÄS MER: Expertens bästa råd om Bitcoin efter börsraset

Brukade sitta i garderobskontor – nu god för 16 miljarder

Samtidigt har skaparen, som är kineskanadensare och vars riktiga namn är Changpeng Zhao, blivit ofattbart rik och byggt en förmögenhet på motsvarande cirka 16 miljarder kronor. 

Inte illa för någon som nyligen satt inträngd i ett garderobsliknande kontor i Tokyo och har byggt högfrekventa tradinginstrument för Wall Street-handlare. 

– Om jag snurrade runt i en cirkel så nuddade jag fyra personer, beskriver CZ kontorsytan för Forbes. 

Foto: Binance

LÄS MER: Investeringsgurun spår dyster framtid för bitcoin 

CZ skapade sin egen kryptovaluta: BNB

41-åringen plöjde in sin programmeringskunskap i Binance som har förmåga att processa 1,4 miljoner transaktioner per sekund och under en rekorddag i januari, rapporterar Forbes, noterades 3,5 miljarder nya ordrar, inställda ordrar och byten. 

Binance hanterar 120 olika kryptovalutor, bland annat CZ:s egen valuta, BNB, som han lanserade i augusti. 

Senaste kvartalet redovisade tjänsten en vinst på motsvarande 1,5 miljarder kronor. 

I början av veckan upplevde bitcoin och andra kryptovalutor, precis som världens aktiebörser,  stora tapp efter att under förra året ha haft en raketartad utveckling.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen