Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Självkörande bilar – så fungerar det

Se hela premiäravsnittet av motormagasinet Di TV Motor - som är ett fördjupningsprogram om fordonsindustrin - i spelaren ovan.
Att åka bil utan att behöva ha händerna på ratten blir vanligt i framtiden enligt transportbranschen.Foto: Di TV

Inom en inte alltför avlägsen framtid kan vi ha självkörande bilar på gatorna.

Så kallad 3D mapping banar väg för den nya tekniken, och svenska företag ligger i framkant. 

– Hela mobilitetsbranschen är i förändring och man kommer att resa på helt annat sätt i framtiden, säger Sofie Vennersten, programchef på Drive Sweden i motormagasinet Di TV Motor.

Förarlösa bilar låter ännu lite kusligt. Speciellt med tanke på den svåra olyckan som skett under testverksamhet i USA.

Men enligt branschen är detta framtiden och det arbetas frenetiskt med att ta fram mjukvara som är tillräckligt smart för att köra en bil utan människohänder på ratten.

En mängd sensorer

Den självkörande bilen är försedd med en mängd sensorer för att kunna hålla koll på exakt vad som finns i omgivningen. Oavsett om det är fotgängare, korsningar eller trafikljus.

Sofie Vennersten, programchef på Drive Sweden.Foto: Di TV.

All denna information ska finnas i 3D för att fordonet ska kunna bete sig som om det hade en mänsklig förare och bromsa direkt om det behövs. Men det är ett komplicerat system.

– För vår del handlar det om att med hjälp av olika sensorer förstå omgivningen och tala om för andra system i det självkörande fordonet var saker finns och var man får köra och så vidare. Sedan är det upp till andra system att ta beslut om var man ska köra, säger Ricky Helgesson, vd på Univrses, som är ett Virtual reality-företag som bland annat hjälper Volvo att utveckla de självkörande bilarnas datorseende.

Förarlös körning ska göra transporterna bekymmerslösa.Foto: Di TV

Ett antal svenska start up-bolag med nya tekniska lösningar och affärsmodeller är med och skapar framtidens självkörande transportmedel.

Se inslaget om 3D-mapping i spelaren ovan.

”Kommer att resa på nytt sätt”

– Hela mobilitetsbranschen är i förändring och man kommer att resa på helt annat sätt i framtiden‚ säger Sofie Vennersten programchef på Drive Sweden, till motormagasinet Di TV Motor. Hon fortsätter: 

– Det finns väldigt mycket pengar i transportbranschen och man vill vara med och se hur rollerna ser ut framöver.

I premiäravsnittet av Di TV Motor intervjuades också energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman, S, om regeringens satsning på infrastruktur för elbilar.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!