Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norwegians vd varnar: Sämre tider är att vänta

– Norwegian har haft en stark tillväxt under lång tid som når sin kulmen under andra kvartalet i år, säger koncernchefen Bjørn Kjos som nu varnar för sämre tider. Bolaget tjänar också mindre på biljettintäkterna.
Kabinfakton - hur stor andel av flygplanen som bolagets lyckas fylla med passagerare - ligger kvar på drygt 86 procent. Foto: NORWEGIAN
Norwegians koncernchef Bjørn Kjos varnar nu för sämre ekonomiska tider för bolaget. Foto: Norwegian

Närmare 3,5 miljoner passagerare flög med flygbolaget Norwegian under maj månad.

Det är en ökning med 17 procent jämfört med motsvarande  period förra året.

Men flygbolaget signalerar sämre tider redan i höst.

Under maj månad i år valde närmare 3,5 miljoner passagerare att flyga med det norska flygbolaget, vilket alltså är ökning med 17 procent jämfört med samma månad förra året. 

Det visar de senaste passagerarsiffrorna för det norska lågprisbolaget.

Norwegians trafiksiffror för maj visar en kapacitetstillväxt på 51 procent. Men bolaget skriver också att "Tillväxten kommer att avta under hösten och 2019".

Och bolaget tjänar allt mindre på biljetterna. Den så kallade yielden, intäkt per passagerare, sjönk med 6 procent. Intäkterna per flygstol utslaget per kilometer, RASK, sjönk också med 6 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Så påverkas du av den nya flygskatten

 

Totalt reste 3 421 460 passagerare med lågprisbolaget Norwegian i maj vilket är 497 863 fler än samma månad 2017. Den totala trafiktillväxten (RPK) ökade med 51 procent och det gjorde även kapacitetstillväxten (ASK). Kabinfaktorn var oförändrad på 86,5 procent.

Betydande kapacitetstillväxt för Norwegian

–Vi har haft en betydande kapacitetstillväxt jämfört med samma månad föregående år och på långdistans har tillväxten varit störst utanför Norden. Trots stor kapacitetsökning fyller vi planen bra vilket betyder att låga priser, nya och mer bekväma flygplan och ett stort linjeutbud attraherar många nya resenärer, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Norwegians koncernchef Bjørn Kjos. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Men i det pressmeddelande som bolaget nu skickat ut antyder man dock inte någon katastrof i sikte för bolaget trots förlustsiffror.

–Vi har haft en lång period med stark tillväxt och betydande investeringar, bland annat för etablering av nya baser och upplärning av flera tusen nya medarbetare. Strategin har varit att bygga ett starkt, konkurrenskraftigt företag och framöver kommer vi skörda det vi har sått vilket gynnar våra kunder, anställda och aktieägare, fortsätter Kjos.

Norwegian redovisade nyligen en förlust på -1 850 miljoner norska kronor för det första kvartalet jämfört med -1 233 motsvarande period i fjol.

Norwegian–chefen Kjos signalerar sämre tider

Bistra tider väntar runt hörnet.

– Norwegian har haft en stark tillväxt under lång tid som når sin kulmen under andra kvartalet i år. Tillskottet av kapital stärker konkurrenskraften och skyddar existerande och framtida investeringar i en marknad som präglas av höga oljepriser och fluktuerande valutakurser, sa koncernchefen Bjørn Kjos nyligen.

Norwegian–aktien vände  uppåt

På Oslo-börsen har aktien inte varit någon glädje den senaste månaden efter att tidigare ha rusat när det kom uppgifter om att den brittiska flygplatskoncernen IAG, som även British Airways, var på väg att lägga ett bud på det norska lågprisbolaget. Den senaste veckan har aktien gått ned med närmare 10 procent.

 

LÄS OCKSÅ: IAG överväger storbud på Norwegian 

 

Gårdagen var heller ingen bra dag för Norwegian–aktien som slutade med en nedgång på 2,7 procent vilket sannolikt berodde på att analytikerna fruktade dåliga passagerarsiffror för maj.

Men aktien tog ett skutt uppåt på onsdagsmorgonen. När Oslo-börsen öppnade steg aktien snabbt med drygt 3 procent med slutade på en uppgång på 0,33 procent när börsen stängde.

"Något som bekymrar mig"

På fredag kommer SAS med sina passagerarsiffror för maj månad. Även SAS koncernchef Rickard Gustafson fruktar hårdare tider för branschen.

SAS-aktien har rasat med närmare 13 procent sedan årsskiftet och koncernchefen Rickard Gustafson talar om "ökade utmaningar".

SAS-chefen pekar bland annat på dollarns relation till den svenska kronan och högre bränslepriser som orosmoment.

"Samtidigt  är den svagare kronan i förhållande till dollarn samt de stigande flygbränslepriserna något som bekymrar mig. Det är tydligt att dessa två faktorer kan leda till ökade utmaningar för SAS och flygbranschen framöver", skrev Gustafson när bolaget presenterade sin senaste delårsrapport.

SAS-aktien har heller inte varit någon glädje på börsen. Sedan årsskiftet har aktien rasat med närmare 13 procent.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!