Den anhållna kvinnan misstänks ha lurat M-politikern Sten Heinsoo att förskingra 48 miljoner. Foto: Mariamoderaterna/FacebookDen anhållna kvinnan misstänks ha lurat M-politikern Sten Heinsoo att förskingra 48 miljoner. Foto: Mariamoderaterna/Facebook
Den anhållna kvinnan misstänks ha lurat M-politikern Sten Heinsoo att förskingra 48 miljoner. Foto: Mariamoderaterna/Facebook
I utbyte skulle hon skicka 200 kilo afrikanskt guld. Foto: Alexlmx / ColourboxI utbyte skulle hon skicka 200 kilo afrikanskt guld. Foto: Alexlmx / Colourbox
I utbyte skulle hon skicka 200 kilo afrikanskt guld.  Foto: Alexlmx / Colourbox

32-årig kvinna gav guldtips till M-politiker

Publicerad

M-politikern Sten Heinsoo, 70, misstänks ha förskingrat 48 miljoner kronor - som sedan försvunnit utomlands mot löfte om 200 kilo afrikanskt guld.

Guldtipset fick han från en 32-årig kvinna som han "sällskapade" med.

Tidigare i veckan anhölls kvinnan misstänkt för grovt bedrägeri.

Efter häktningsförhandling försattes hon på fri fot med kvarstående misstankar, reseförbud och anmälningsplikt.

I början av december kunde Expressen berätta att ekonomen och M-politikern Sten Heinsoo, 70, misstänks för grovt bedrägeri efter att mellan 45 och 48 miljoner kronor försvunnit från fastighetsjätten Einar Mattssons storägare.

Heinsoo medgav tidigt i utredningen omständigheterna - dock utan att veta exakt vilka summor det rörde sig om. Pengarna tog han olovligen för att kunna hjälpa en kvinna att frakta 200 kilo guld från Afrika till Sverige, berättade han i förhör.

– Ett solklart tillvägagångssätt för hur ett Nigeriabrevsbedrägeri går till. Guldet, tullavgifterna, alltihop. Men vanligtvis sker allt över nätet, sa Anna-Lena Tapper på polisens Nationella bedrägericentrum då.

Efter att miljonförskingringen uppdagats sa Heinsoo till Expressen:

– Pengarna har jag inte kvar hos mig utan de har jag kanske i min tur blivit lurad på.

Kvinna belagd med reseförbud

Sedan dess har rättsfallet legat i dvala - fram till i torsdags morse då en 32-årig kvinna anhölls misstänkt för grovt bedrägeri. Brottsligheten ska ha pågått från juli 2015 fram till och med slutet av november förra året - exakt samma period som Sten Heinsoos misstänkta förskingring.

På lördagen hölls häktningsförhandling mot kvinnan i ett separat mål där Sten Heinsoo är målsägande. Hon försattes på fri fot men är belagd med reseförbud och anmälningsplikt.

Hennes försvarsadvokat Sven Severin säger att hon nekar till brott. Kvinnan har inte känt till var pengarna har kommit ifrån, vilket går i linje med vad Sten Heinsoo har uppgett i förhör.

– Det har inte hon någon som helst uppfattning om. Hon har inte känt till att det har varit några oegentligheter gentemot Stens arbetsgivare, säger Sven Severin.

Skuldbrev i falskt namn

Efter en lång karriär på Einar Mattsson, bland annat som ekonomichef, hade Sten Heinsoo i rollen som "senior advisor" fram till nyligen makt att flytta stora summor pengar från ägarnas enskilda firmor till sitt eget konto. Han misstänks alltså ha stulit direkt ifrån ägarfamiljen Ränk.

Det hela ska ha skett genom skuldbrev som upprättats i falskt namn.

Enligt Heinsoo träffade han kvinnan 2012 och de två har sedan dess "sällskapat". Hennes advokat bekräftar att de har haft en relation under ett par års tid.

För omkring ett år sedan sa kvinnan, enligt Heinsoo, till honom att hennes förmögne pappa i Uganda hade gått bort och att han lämnat ett arv i form av 200 kilo guld till henne. Guldets värde skulle uppgå till omkring 50 miljoner kronor.

Heinsoo har berättat i förhör att han erbjöd sig att hjälpa till ekonomiskt med frakten till Sverige medan kvinnan ska ha rest till Uganda för att hantera eventuella problem på plats. Via kvinnan och mellanhänderna "Mr Edwards" och "Mr Mohammed" ska Heinsoo återkommande ha uppmanats att betala försäkringskostnader, skatter, tullavgifter och dylikt för guldtransporten.

Avsagt sig alla politiska uppdrag

Men enligt kvinnans advokat stämmer inte beskrivningen.

– Min klient ställer inte helt upp på den här historiebeskrivningen. Jag kan inte gå in på detaljer tyvärr, säger Sven Severin.

Har hon hanterat pengarna?

– Nej.

Hon har aldrig haft någon kontroll över dem, styrt vart de ska skickas?

– Hon har inte, så att säga, hanterat de här beloppen som är omskrivna sedan tidigare. De här 48 miljonerna, säger advokaten.

Sten Heinsoo har varit politiskt aktiv för Moderaterna. Han har tjänstgjort som nämndeman i Stockholms tingsrätt och sitter formellt fortfarande som ersättare i Stockholms landstingsfullmäktige. En begäran om entledigande har skickats in som fullmäktige fattar beslut om på tisdag.

– Han har avsagt sig alla sina politiska uppdrag, både utom och inom partiet. Sedan tar det alltid lite tid att processa, säger Mattias Thorsson, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholm.

 

LÄS MER: M-politikern Sten Heinsoo, 70, misstänks ha förskingrat 48 miljoner

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen