Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

300 SAS-piloter kan tas ut i strejk på fredag

Omkring 300-350 SAS-piloter kan komma att tas ut i strejk på fredag.Foto: Johan Nilsson/Tt
Foto: Alexander Donka / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Cirka 300 till 350 svenska SAS-piloter kan komma att tas ut i strejk på fredag. Totalt berörs 800 piloter och under onsdagskvällen fortsatte förhandlingarna med fackföreningar i Sverige och Norge. Ett avtal måste slutas innan midnatt.

En storstrejk som berör 800 piloter kan drabba SAS inom ett par dagar om pågående förhandlingar med fackföreningar i Sverige och Norge kör fast.

Ett avtal måste vara klart vid midnatt mot torsdag. Annars tar facken ut 435 norska piloter i strejk från torsdag morgon och cirka 350 svenska piloter vid 18-tiden på fredag. Arbetet läggs då ner på SAS inrikesresor samt resor inom Europa.

Förhandlingarna fortsätter

Fredrik Henriksson som är presschef på SAS Sverige berättade vid 21.30 på onsdagskvällen att någon överenskommelse ännu inte nåtts med parterna. Han ser positivt på möjligheterna att hitta en lösning.

Vad blir konsekvenserna om det blir strejk?

– Vårt primära fokus är att hitta en överenskommelse så att det inte drabbar våra kunder, säger Fredrik Henriksson.

Rebecca Rosenvinge är presskoordinator för Svensk Pilotförening med totalt 450 medlemmar som arbetar åt SAS.

– Jag har egentligen inga kommentarer alls. Det fortsätter som tidigare, sa hon under onsdagskvällen.

Förhandlingarna gäller bland annat anställningstrygghet, tjänstgöringsregler, arbetstider och löner.

Resenärer får boka om biljetter

På sin hemsida skriver SAS att man befinner sig i de slutliga förhandlingarna med facken. Flygbolaget skriver även att resenärer som reser mellan 9 juni och 12 juni kostnadsfritt kan ändra sina reseplaner och boka om sig till ett annat SAS-plan med liknande villkor, beroende på tillgänglighet. Resenärerna uppmanas vända sig med frågor om ombokning dit de köpt sina biljetter.

Positiva toner från SAS

Fredrik Henriksson har under dagen meddelat att han tror att en överenskommelse kommer att nås inom kort och att tonen i förhandlingarna har varit positiva.

Det är möjligt att även piloter i Danmark tas ut i strejk men där finns gällande avtal och inga förhandlingar pågår.

Fredrik Henriksson sa tidigare under dagen att SAS är inställda på att nå en lösning som ligger i nivå med den övriga arbetsmarknaden.

– SAS har otroligt kompetenta och erfarna piloter och vi är naturligtvis lyhörda för deras krav. Vi försöker hitta lösningar så att SAS kan klara den knivskarpa situationen som är på flygmarknaden just nu.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!