Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

300 000 bilägare riskerar rejäl skattesmäll nästa år

Senaste nytt från Dagens industri.
Nya utsläppsregler kommer innebär skattesmäll för 300 000 bilägare, skriver Dagens industri. Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Nya utsläppsregler kommer innebär skattesmäll för 300 000 bilägare, skriver Dagens industri. 

I snitt kommer de tvingas betala cirka 3 000 kronor mer i skatt per år – och för vissa modeller blir det 10 000 kronor mer. 

– Olyckligt att genomföra det här med så kort varsel”, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman.

Orsaken till den höjda fordonsskatten är att bonus malus-systemet inte har anpassats efter nya mätmetoden som kommer med körcykeln WLTP, skriver Dagens industri. 

90 procent av bilarna som säljs i år är malusbilar som kommer omfattas av skatten.

Det innebär att drygt 300 000 bilägare kan vänta sig skattehöjning – som slår olika hårt beroende på vilken modell. 

Kan bli 10 000 kronor mer i skatt per år

Dagens industri har gått igenom olika modeller och konstaterar att snittet blir en höjning på 3 000 kronor per år. Men den siffran kan som mest sträcka sig till hela 10 000 kronor mer i skatt varje år. 

– Vi är positivt inställda till att WLTP införs, det återspeglar på ett bättre sätt hur vi kör i dag. Men det är olyckligt hur man implementerar det här i bonus malus. Att köpa en personbil är ofta det största beslutet vi gör efter husköp, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman till Di och fortsätter: 

– Men det blir ett allt svårare beslut när teknik, affärsmodeller och skatteregler ändras. Det är inte lätt för en konsument att sätta sig in i hur en körcykel slår och därför är det olyckligt att genomföra det här med så kort varsel. 

Vd:n: Regeringen bör skjuta på det

Mattias Bergman hoppas att regeringen avvaktar nya körcykeln till dess att bonus malus-systemet har anpassats. 

– Vi vill inte att man ska införa det här nu vid årsskiftet utan vid 2021 när man ändå ska se över hela bonus malus-systemet. Inför man det nu vid årsskiftet kommer det bli en jätterusning av alla som vill ha en så kallad malus-bil, säger han. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!