Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

23-åringens knep – fick lägenhet för 3,5 miljoner

Dinisha Devadason, 23, berättar om sina sparknep. Foto: Privat
Här ligger lägenheten. Foto: Privat
Berättar om nyckeln till framgången. Foto: Privat

Hon var bara 21 år då hon köpte sin första lägenhet. Nu berättar Dinisha Devadason om hur som som extrajobbande student kunde spara pengar till en insats – och hur inställningen är den viktigaste nyckeln för att lyckas, skriver News.com.au

Dinisha Devadason från Sydney i Australien tjänade motsvarande 160 kronor i timmen på ett deltidsjobb när hon skrev på kontraktet för sin första lägenhet. Hon pluggade samtidigt och medan vännerna festade och konsumerade saker såg Dinisha till att göra ”uppoffringar”, som hon själv kallar det. 

Det betalade sig. Nu är hon stolt ägare till en 3,5-miljonerslägenhet i Parramatta, ett attraktivt område i västra Sydney. Lägenheten, en etta, var ett nybygge och köptes innan den var färdig. 

I mars i år stod bygget klart. Men i stället för att flytta in själv såg Dinisha Devadason  till att få lite hyresgästar på plats. Nu rullar det in 2 600 kronor i hyra i veckan till Dinisha, som hunnit fylla 23. 

Pengarna lägger hon på att betala av lånen, och så blir det även lite över. En ganska välkommen slant för 23-åringen som tillbringade flera år med att skrapa ihop kontantinsatsen på 20 procent – det vill säga omkring 700 000 kronor. 

Så, hur lyckades hon då? 

”För en bättre framtid”

– I 2017 när jag först fick nys om lägenheten höll den på att byggas, så jag gjorde mitt bästa för att spara. Mina föräldrar hjälpte mig, men inte med pengar. Däremot försökte de lära mig hur man sparar smart och vilka saker som är nödvändiga och vilka som inte är det, säger hon till News.com.au. 

Hennes vänner ville festa och spendera pengar, men Dinisha avstod från det senare. I stället försökte hon jobba så mycket hon bara kunde och hon tackade inte nej till arbetstillfällen. Hon bodde även hemma och behövde inte betala hyra eller lägga stora summor på mat, och hon tänkte alltid ”behövs den här saken” inför ett inköp. 

Ändå var sparandet en utmaning.

– Jag var 21 med allt vad det innebar. Men jag gick inte till frisören, gjorde inte mina naglar, åt inte på restaurang eller så. Visst gick jag ut ibland men oftast åt jag hemma med mina föräldrar. Och jag sparade alla pengar jag fick in. 

I detta hus ligger lägenheten. Foto: Privat

Största nyckeln: Inställningen

Det kanske låter enkelt, men att spara är svårt, menar 23-åringen. Allra viktigast är att ändra sin inställning. 

– Om du verkligen bestämmer dig för att du vill ha något så kan man spara mycket. Först tänkte jag: ”Gud, hur ska jag lyckas?” Men sen bestämde jag mig och blev fast besluten om att lyckas. Det är som att följa en diet eller börja träna, säger Dinisha och fortsätter: 

– Den svåraste biten var inställningen, men när den väl finns där blir allt lätt. Det blir som en livsstil. 

Till slut hade hon fått ihop insatsen och kunde köpa lägenheten. Studierna är över och nu jobbar Dinisha inom finansbranschen där hon tjänar omkring 260 000 kronor om året. Hon bor fortfarande hemma med sina föräldrar, sparar pengar och ser fram emot att köpa fler fastigheter framöver. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!