Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Postnord slarvade bort 225 kilo kampanjmaterial

En leverans med 225 kilo kampanjmaterial för Sverigedemokraterna är borta sedan två veckor tillbaka. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Materialet skulle levereras till Sverigedemokraternas kontor i Dalarna av Postnord. Foto: TT NYHETSBYRÅN
SD:s informationschef Henrik Gustafsson Foto: Sverigedemokraterna

En leverans med 225 kilo kampanjmaterial för Sverigedemokraterna är borta sedan två veckor tillbaka, skriver Aftonbladet. 

– Det är ett beklämmande läge då vi befinner oss mitt i vår valspurt, säger SD:s informationschef Henrik Gustafsson, till tidningen.

Kampanjmaterial med rollups, dukar och reklamartiklar skulle levereras till Sverigedemokraternas kontor i Dalarna av Postnord. 26 juli lämnade partiet den 225 kilo tunga leveransen på Postnords terminal i Veddesta, Järfälla kommun. 

Men två veckor senare har leverans fortfarande inte kommit fram.

”Oerhört förvånande”

SD:s informationschef Henrik Gustafsson säger till Aftonbladet att informationen från Postnord har varit knapphändig.

– Man konstaterar att pallen inte går att hitta. Dels är det ett beklämmande läge då vi befinner oss mitt i vår valspurt och valdagen närmar sig i allt snabbare takt, och dels är det, trots Postnords medelmåttiga leveransrykte, oerhört förvånande att en pall om 225 kilo försvinner och att de inte lyckas återfinna den, säger han.

SD misstänker inte sabotage

Henrik Gustafsson har inga misstankar om att det skulle handla om något sabotage i nuläget utan utgår ifrån att det är en enskild händelse den här gången.

”Det är ett faktum att vi i tidigare valrörelser haft ett antal problem kring Postnords personal och deras hantering av våra postutskick. Vi förutsätter att de som arbetsgivare tagit sitt ansvar och - oavsett vilket parti det handlar om - att denna typ av situationer med uppsåt inte kommer vara ett problem i årets valrörelse”, skriver Henrik Gustafsson i ett mejlsvar till Expressen. 

”Vi har i nuläget inga uppgifter som tyder på att något medvetet sabotage har inträffat, men det betyder inte att vi uteslutit olika tänkbara scenario, eller att vi inte tycker att det hela är ytterst märkligt. Att lyckas trolla bort en pall om 225kg är trots allt väldigt imponerande på sitt sätt.”

Sverigedemokraterna har nu skickat en ny pall med kampanjmaterial och den totala kostnaden för försvinnandet landar på 64 000 kronor, enligt partiet.

”Att ett helt distrikt med tillhörande kommuner inte fått tillgång till materialet i tid är såklart ett problem som resulterat i att tid och fokus lagt på tråkigheter och problem. Men givetvis har kampanjandet i sig fortlöpt enligt plan.”, skriver Gustafsson.

Sabotage mot SD tidigare

Inför EU-valet 2014 bildades Facebookgruppen "Brevbärare Mot Rasism", vars medlemmar vägrade att dela ut Sverigedemokraternas material.

"Att sprida rasistiska budskap borde inte vara en del av våra arbetsuppgifter. Vi har inte valt att delta i SD:s valkampanj. Därför tänker vi inte heller upplåta våra postrundor åt detta. Vi säger nej till rasism och vill inte dela ut rasistiska försändelser!" skrev gruppen då i ett inlägg "

– Jag tänker slänga skiten, sade en brevbärare då till Expressen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!