Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

2017 på väg bli rena rekordåret för semlan

Den klasiska semlan.

Semmelwrappen, prinsessemlan och nu senast marängsvissemlan.

Det kommer allt fler semmelsorter på den svenska marknaden.

– 2017 är ett rekordår för semlans variation, säger Martin Lundell.

Allt började med att Mattias Ljungberg på Tössebageriet skapade semmelwrappen år 2015. Bakverket blev en succé och snart började allt fler konditorer och bagare att följa efter. Men det skulle snart visa sig att semmelwrappen bara var början på en hel semmelrevolution.

Semmelwrappen.Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson

– Hade du intervjuat mig för tre år sedan, då hade jag sagt att branschen har lärt sig att det inte finns utrymme för att göra innovationer på semlor, att det inte finns något intresse från konsumenterna. Men sedan kom semmelwrappen och visade att det finns ett jätteintresse för semlan. Det blev inspiration för andra att testa nya saker, säger vd för branschorganisationen Sveriges Bagare och Konditorer, Martin Lundell.

Från semmelwrap till marängsvissemla

Förra året kom flera olika semmelvarianter, exempelvis gyrossemlan och guldsemlan.

Men under 2017 har det nästan exploderat med nya semlor. En av de mest uppmärksammade är prinsessemlan, en blandning mellan den klassiska prinsesstårtan och en vanlig semla.

Prinsess-semlan.Foto: Markus Eklund

Ica Maxi i Västerås skapade mufflan, och på Ica Odenhallen i Östersund började man sälja hallon- och lakritssemlan. Nu senast uppmärksammades marängsvissemlan.

– Det är lite påhitt här och var, säger Martin Lundell.

Marängsemlan.Foto: Privat

Traditionell semla fortfarande populär

Men de nya semlorna har än så länge inte utkonkurrerat den klassiska semlan. Förra året såldes drygt fem miljoner semlor under fettisdagen.

– Just eftersom semlor säljs under en ganska lång period så finns det också ett utrymme att variera sig. Vi har sett att det finns många nya varianter av semlor, men jag tror att alla ser det som ett komplement och en rolig grej, säger Martin Lundell.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!