20 restauranger riskerar stängning i Stockholm

Karin Tegmark-Wisell är tydlig när det kommer till vad som är rätt och fel gällande uteserveringar.
Under tisdagen, onsdagen och fredagen gjorde Stockholms stad omkring 90 tillsynsbesök på Stockholms restauranger.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Ett 20-tal restauranger i Stockholm har redan fått anmärkningar kring de nya trängselreglerna.

Om de inte bättrar sig under påskhelgen kan de stängas ned av smittskyddsläkaren.

– Vi har sett hur många sitter uppradade tätt intill varandra i solen, säger Kristine Fornander, tf avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Under tisdagen, onsdagen och fredagen gjorde Stockholms stad omkring 90 tillsynsbesök på Stockholms restauranger, för att kontrollera att de lever upp till de nya föreskrifterna som ska förhindra smittspridning.

Av dem fick ett 20-tal restauranger olika typer av anmärkningar, enligt miljöförvaltningen. De allra flesta handlar om trängsel på uteserveringar.

”Kommer tillbaka om det varit riktigt dåligt”

– Då har vi en dialog med ägaren och det är de som måste ta fram en rutin för hur de ska leva upp till reglerna. Varje restaurang är ju unik, så det beror på vilket sätt man kan lösa det. Men vi kommer ju tillbaka om vi ser att det har varit riktigt dåligt, säger Kristine Fornander, tillförordnad avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Under lördagen och måndagen sker uppföljande besök. Om restaurangen inte bättrat sig då kommer det att rapporteras till Smittskydd Stockholm, som då kan fatta beslut om att stänga ned verksamheten.

– Nu när det är svåra tider för restauranger så vill man utnyttja det och ha gäster på plats, säger Kristine Fornander, tf avdelningschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

– Vi är smittskyddsläkarens förlängda arm och tittar på hur det ser ut och återapporterar dit om vi ser brister även vid uppföljningen. Då kommer det att vara raka rör, direkt till smittskyddsläkaren.

Parallellt med uppföljningarna kommer det att ske fler tillsynsbesök.

Fokuserar på populära uteserveringar

Även om föreskrifterna är nya även för miljöförvaltningen, så är inspektörerna vana att göra den här typen av oanmälda besök. De vet var det är krogtätt och vilka uteserveringar som brukar dra mycket folk, säger Kristine Fornander. Generellt sett gäller att det ska vara en armlängds avstånd till nästa bord eller att avstånd skapas på annat sätt om restaurangen har bänkar.

– Vi har sett att det varit mycket folk, att det kan sitta många personer uppradade tätt intill varandra i solen. Samtidigt förstår vi att nu när det är svåra tider för restauranger så vill man utnyttja det och ha gäster på plats, men det är nya förutsättningar nu som vi alla måste anpassa oss till.

Hon vill lyfta fram att de allra flesta restauranger sköter sig bra.

– Vi får inte glömma att av 90 så är det 70 som tagit fasta på det här. Men det kan absolut bli bättre.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. Löfven hotar stänga restauranger: ”Kan bli så”

Stefan Löfven hotar stänga restauranger ”Det kan bli så”, säger statsministern i Studio Ett i P1.

Mikael Damberg: ”Vill inte se några trånga uteserveringar”

Regeringen uppmanar svenskarna att följa reglerna under påsken.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!