Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

20 000 resenärer drabbas av flygstrejken

På lördagen påverkas 20 000 resenärer när 159 flygningar ställs in.Foto: / Alex Ljungdahl
Av de 20 000 resenärer som hade en biljett till en SAS-flygning under lördagen. Foto: / Alex Ljungdahl
SAS står redo med en stor personalstyrka för att bemöta de tusentals berörda resenärerna. Foto: / Alex Ljungdahl
Resenärer på Arlanda under fredagen.Foto: Sören Andersson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Svensk Pilotförening meddelar att man la fram ett nytt bud som aldrig besvarades innan tidsfristen löpte ut.Foto: Patric Lindén

Flygstrejken fortsätter enligt SAS – på söndag ställs 220 flygningar in. 26 000 resenärer berörs av konflikten.

När SAS-flyget från Kiruna ställdes in hade Martin Eriksson och Andreas Mäki Kero bara en chans att ta sig till EM i Paris.

Men det krävdes en sömnlös natt och fyra timmars bilfärd genom de norrländska skogarna för att ta sig till Stockholm.

Antal inställda flygningar

Enligt flyginformationen på Swedavias hemsida under tidig lördagsmorgon så är det främst flyg till och från Arlanda som drabbats.

60 Arlanda ut

57 Arlanda in

13 Landvetter ut

13 Landvetter in

4 Malmö ut

4 Malmö in

2 Kiruna ut

1 Kiruna in

5 Luleå ut

5 Luleå in

1 Umeå ut

1 Umeå in

Efter att fredagens förhandlingar havererat gick SAS svenska piloter ut i strejk klockan 18 samma kväll.

Nu bryter flygkaos ut under på lördagen. I ett pressmeddelande meddelar SAS att 20 000 resenärer drabbas när 159 flygningar ställs in, bara under dagen.

Senare under lördagen meddelade SAS att 26 000 resenärer drabbas även under söndagen, då 220 flygningar ställs in.

Två av dem som drabbats av strejken under lördagen var 20-åriga Kirunakillarna Martin Eriksson och Andreas Mäki Kero som är på väg till fotbolls-EM i Frankrike.

När deras flyg mellan Kiruna och Stockholm ställdes in kollade de på alternativ, och insåg att det bara fanns en flygning som kunde ta dem till huvudstaden i tid för avresan till Frankrike, nämligen 07-flyget från Luleå.

Från Kiruna till Luleå - i ilfart

Klockan 02 gav de sig ut på vägarna.

– Vi fick åka mitt i natten. Det var enda alternativet. Det tog fyra timmar att köra, ungefär, säger han och fortsätter:

– Vi har inte sovit något i natt.

När Expressen träffar dem har de anlänt till Arlanda, i tid för att hoppa på supportergruppen Camp Swedens buss mot Frankrike. Desto värre är läget för deras kompisar som är kvar i Kiruna.

– De hade bokat flyg från Kiruna till Nice med SAS. De gör allt för att försöka ta sig dit och funderar på att ta en hyrbil för att köra hela vägen.

 

LÄS MER: Marianne missar sin egen 60-årsfest

 

SAS: Prioritet att ta hand om kunder

Strejken har gjort att Martin Eriksson nu ligger ute med mycket pengar. Norwegian-biljetten från Luleå var tre gånger så dyr som den ursprungliga flygbiljetten. Samtidigt har han betalat två veckors parkeringsavgift i Luleå, eftersom de var tvungna att ta bilen.

Martin Eriksson och Andreas Mäki Kero var på väg till fotbolls-EM i Frankrike.Foto: / Alex Ljungdahl

– Alla tycker ändå att det är värt det, konstaterar han.

På lördagen gick även piloter hos Air France ut i en egen strejk. Strejken är varslad att pågå i fyra dagar och drabbar bara delar av det totala antalet flygningar som bolaget genomför. Bland annat stoppas lördagens kvällsflight mellan Arlanda och Paris och en eftermiddagsflight från Köpenhamn ställs in på lördagen, rapporterar SvD.

SAS står redo med en stor personalstyrka för att bemöta de tusentals resenärer som nu riskerar att få sina semesterresor grusade.

– Nu är vår absoluta prioritet att ta hand om våra kunder på allra bästa sätt och hjälpa till med ombokningar och information, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

Hon fortsätter:

– Vi hjälper till med ombokningar i den mån det är möjligt. Det som är problematiskt är att strejken kommer under vår absoluta högsäsong, när allra flest fritidsresenärer reser och många går på efterlängtad semester.

Pengarna tillbaka - "en klen tröst"

Av de 20 000 resenärer som hade biljett till en SAS-flygning under lördagen, så kommer många att bli besvikna.

– Det är både allvarligt och problematiskt för det är många som inte kommer att kunna boka om sina biljetter, säger Karin Nyman.

Hur ser det ut rent ekonomiskt för de som inte kan boka om?

– Det finns väldigt tydliga regler kring ombokningar och pengarna betalas tillbaka. Men om man vill ut och resa så är det en klen tröst, säger hon.

Vad vill ni säga till de kunder som inte kommer i väg?

– Vi kan bara djupt beklaga att man har valt att ta ut piloterna i strejk i det här läget så att man drabbas. Vi är så ledsna och bedrövade över att kunderna inte kan resa som planerat.

Piloterna håller fast vid krav

Svensk Pilotförening meddelar samtidigt att man la fram ett nytt bud som aldrig besvarades innan tidsfristen löpte ut.

På sin sajt skriver man:

"Det är inte acceptabelt att svenska SAS-piloter arbetar under olika förutsättningar med två helt olika löneskalor. Vi ser att våra norska kolleger erhållit just en gemensam löneskala och anser därför inte att svenska piloter ska diskrimineras i förhållande till andra piloter i samma bolag."

– SPF beklagar djupt att passagerarna nu drabbas, säger Peter Larsson, ordförande i SAS-sektionen i SPF.

 

LÄS MER: Det gäller när flygstrejk bryter ut

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!