Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Semesterbeskedet: 2 000 sägs upp när Sandvik tvingas spara

Björn Rosengren, vd, Sandvik, signalerar lågkonjunktur och att man måste skära ned på personalen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sandvik har närmare 42 000 anställda runt om i världen. Foto: TT

Industrikoncernen Sandvik, med 41 900 anställda över hela världen, planerar att säga upp 2 000 personer.

Även anställda i Sverige berörs av neddragningen.

Besked om vilka enheter som drabbas väntas efter semestrarna.

– Det har kommit fram uppgifter löpande att företaget förbereder sig för en konjunkturnedgång, säger Fredrik Andersson från Sveriges Ingenjörer.

Det var Sandviks vd och koncernchef Björn Rosengren som levererade nyheten om neddragningarna i samband med kvartalsrapporten. Var nedskärningarna kommer att ske är oklart, men Sverige kommer att beröras.

– Ja, det kommer det säkert bli, vi har 25 procent av våra anställda i Sverige, sa Björn Rosengren till nyhetsbyrån TT.

Ingenjörerna på Sandvik som har 1 300 medlemmar i Sverige, är inte överraskade över beskedet.

– Det har kommit fram uppgifter löpande att man förbereder sig för en konjunkturnedgång, säger Fredrik Andersson, samordnare för ingenjörsfackens olika klubbar inom Sandvik i Sverige.

Besked om nedskärningar efter semestrarna

Sandviks ledning signalerar att neddragningen kommer att snart, sannolikt ges besked direkt efter semestrarna.

– Företaget har planer som vi inte riktig vet vad de innebär, planer som man nu vill verkställa, säger Fredrik Andersson.

Kvartalsrapporten från Sandvik visar att den högra efterfrågan på koncernens produkter och tjänster börjar vika. Orderingången minskade med fem procent vilket fått ledningen att dra i handbromsen.

Trots att Sandviks resultat för andra kvartalet blev 4,7 miljarder sjösätter man nu sparpaketet där 2000 anställda blir av med jobbet. Besparingarna är på cirka 1,4 miljarder kronor, uppger vd:n Björn Rosengren i kvartalsrapporten.

Sandviks vd är kristallklar med att man måste förbereda sig för en lågkonjunktur.

” Efter att under en lång period ha lagt stort fokus på att hantera en stark tillväxt, lägger vi nu ytterligare betoning på effektivitetsåtgärder. Vi kommer att vidta ytterligare åtgärder inom samtliga affärsområden för att långsiktigt leverera starka marginaler. Dessa tillkommande aktiviteter kommer att implementeras omgående och omfattar en minskning av antalet medarbetare med cirka 2 000 personer, vilket är utöver de 450 som redan har lämnat under första halvåret”, skriver vd Björn Rosengren i rapporten.

 En del av de anställda som försvinner är inte anställda utan kontrakterade konsulter.

Sandviks vd Björn Rosengren tillträdde vd-jobbet hösten 2015. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Fokus på kärnverksamhet”

Sandvik är en industrikoncern inom verktyg och verktygssystem för skärande metallbearbetning; maskiner och verktyg, tjänster och tekniska lösningar för gruv- och anläggningsindustrin. En fjärdedel av de anställda finns i Sverige.

Mer fokus på kärnverksamheten är orsaken i neddragningarna, som bland annat medför att vissa produkter kommer att plockas bort ur Sandviks utbud.

Företagets aktie svarade med en nedgång. När börsen stängde låg nedgången på 3,84 procent. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!