Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

170 sparkas från Tele2 – efter hopslagningen

Tele2 och Comhem meddelade förra året att de går samman och bildar ett bolag.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

170 anställda och ett 60-tal konsulter sparkas från Tele2 som gått samman med Comhem, skriver Aftonbladet.

Personalen informerades under tisdagen. 

– Faran är nog inte över, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, i Expressen TV. 

Omorganisering pågår efter att Tele2 köpt Comhem. 

Under dagen meddelade bolaget att 170 anställda och ett 60-tal konsulter tvingas gå.

– Vi är mitt i sammanslagningen och det kommer att leda till flera positiva synergier. Men det innebär också att vi får överlappningar i organisationen, och ett antal medarbetare kommer att få lämna företaget, säger Louise Ekman, pressansvarig på Tele2, till Aftonbladet. 

Louise Ekman uppger att det främst är personal i Stockholm som påverkas – men medarbetare i hela Sverige berörs. Hon utesluter inte att fler personer kan varslas i framtiden. 

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, säger i Expressen TV: 

– Tittar man längre fram är det inte omöjligt. Den här branschen har det ganska tufft. Det är svårt att hålla lönsamheten i den här branschen. Det kommer vara fortsatt stenhårt för de här bolagen att leverera vinst. Faran är inte över.

170 Tele2-anställda får gå efter hopslagningen

Framför allt är det personal inom mobil- och bredbandsnäten samt kundservice som får lämna.

– Det är så klart ett jättetufft besked att ge, både till dem som direkt påverkas av detta och deras kolleger. Vi stöttar dem så gott vi kan och vi samarbetar givetvis med facket enligt de regler som finns, säger Louise Ekman. 

I januari förra året meddelade Tele2 och Comhem att de går ihop till ett gemensamt bolag. Sammanslagningen sker genom en aktiebolagsrättslig fusion, som kommer att innebära att Tele 2 ”sväljer” Comhem.

– Det är en väldigt konkurrensutsatt bransch. Enda sättet att öka lönsamheten blir att skära ner på kostnaderna och det är väl lite därför man gör den här sammanslagningen, säger Joakim Bornold.

Sparekonomen: ”Inte råd att tumma på kvalitén”

Varför är det en så pass tuff bransch? 

– Kanske för att varan är så otroligt lik. Vi köper, oavsett om det är tv, mobil och datasidan, otroligt lika varor. Det är väldigt lätt att konkurrera och man konkurrera med pris. Det finns inget som tyder på att det ska sluta just för att det är samma tjänster som alla säljer. Ingen som sticker ut egentligen och därför kommer nog prispressen att fortsätta.

Joakim Bornold tror dock inte att kunder kommer att påverkas av dagens besked. 

– Man har inte riktigt råd att tumma på kvalitén, utan man måste fortsätta leverera som man gör varje dag. 

Expressen söker Tele2. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!