Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mejlet från Stordalens bolag: Ni blir uppsagda

Vinggruppens flygbolag Sunclass airlines hotar sin svenska kabinpersonal med uppsägning.Foto: VING/THOMAS COOK / VING/THOMAS COOK
Petter Stordalen köpte 2019 charterbolaget Ving genom sitt bolag Strawberry group.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kabinanställda på Vings flygbolag Sunclass airlines hotas av uppsägning. 

Bolaget har krävt att de anställda ska gå ner i lön – men facket vägrade. 

I ett internt mejl fick de anställda beskedet att det nu bara återstår uppsägning för bolagets drygt 170 svenska kabinanställda. 

Men bolagets kommunikationschef menar att det inte är klart. 

– Det har inte hänt ännu, så kommer det en möjlighet för andra lösningar än uppsägningar så ska vi självklart hitta dem, säger Lisbeth Nedergaard. 

Vinggruppens flygbolag Sunclass Airlines har under sommaren förhandlat med fackförbundet Unionen om framtiden för cirka 170 av bolagets kabinpersonal i Sverige. Företaget, som ägs av bland andra hotellmagnaten Petter Stordalen, har krävt att de anställda sänker lönerna med 20 procent – annars hotar uppsägning. 

Nu står det klart att förhandlingarna har avslutats.

”Förhandlingarna med Sunclass är avslutade i oenighet. Hur företaget kommer att agera nu vet vi inte – det är en fråga som får besvaras av företaget. Unionens inställning är att vi inte går med på lönesänkningar. Detta beror på att det får stora negativa konsekvenser för de anställda i längden”, skriver Erik Wirkensjö, pressekreterare på Unionen, i en kommentar och konstaterar att fackförbundet föreslagit andra besparingslösningar – så som korttidsarbete. 

Vill sänka lönen

Sunclass airlines linje har varit att de anställda måste gå ner i lön och att det inte bara handlar om den pågående coronakrisen utan även som en framtidsåtgärd för att bolaget ska klara sig på sikt. 

Bolagets kommunikationschef Lisbeth Nedergaard bekräftar att förhandlingarna avslutats, men kan i nuläget inte ge besked om de anställda får behålla jobbet. 

– Jag är inte säker på om de får sluta eller om det går att hitta en annan lösning. Det vi kan säga är att förhandlingarna har slutat i oenighet, säger hon. 

När kan ni ge ett besked om de får behålla jobbet? 

– Under helgen.

Fick mejl om uppsägning 

Efter artikelns publicering har en person med insyn delgett Expressen ett mejl som skickades till bolagets svenska kabinpersonal under torsdagskvällen. Där skriver Bent Erlandsen, director operations på Sunclass airlines, att han med stor ånger beklagar processen att ”vi bara har valet kvar att arbeta med lösningar som kommer att leda till uppsägning av all svensk kabinpersonal”.

Mejlet som bolagets svenska kabinpersonal mottog under torsdagen.Foto: Skärmbild / Skärmbild

Lisbeth Nedergaard bekräftar att mejlet nått deras anställda, men menar att dess innehåll feltolkats: 

– Det har inte hänt ännu, så kommer det en möjlighet för andra lösningar än uppsägningar så ska vi självklart hitta dem. 

Har du förståelse för att många av era svenska anställda tror att de nu får sparken? 

– Jag har full förståelse för det, säger hon. 

Köpet av Vinggruppen

Petter Stordalens bolag Strawberry group köpte tillsammans med TDR Capital och Altor charterjätten Ving av Thomas Cook. Strawberry group äger 40 procent, Altor likaså och TDR Capital äger 20 procent.  

Hotellmagnaten om krisen i intervju med Johanna Saldert
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!