Foto: ÃYKOLA VELYCHKOFoto: ÃYKOLA VELYCHKO
 Foto: ÃYKOLA VELYCHKO
Foto: PERIG MORISSEFoto: PERIG MORISSE
 Foto: PERIG MORISSE

15 ord som du aldrig ska skriva i ditt cv

Publicerad

Att skriva ett cv är ett nödvändigt ont för att kunna landa drömjobbet.

Och även om det finns tusen olika kurser i hur du ska skriva dem – så är det lätt att falla i någon klassisk fälla.

Jobbsajten Glassdoor har nu sammanställt en lista över 15 ord – som du aldrig ska skriva i ditt cv.

Det här med att skriva ett bra personligt brev och cv är en hel vetenskap. På nätet finns det tips i massor och på arbetsförmedlingarna runtom i landet hålls det cv-kurser för landets alla arbetslösa.

Att intresset för cv-skrivande är så pass stort är kanske inte heller så konstigt. Cv:t är ju din chans att göra ett gott första intryck på din nya arbetsgivare - eller ett dåligt.

Med det i åtanke har jobbsökningssajten Glassdoor sammanställt en lista över 21 ord som du aldrig ska skriva på ditt cv. 

– Du har en begränsad tid på dig att fånga arbetsgivarens intresse, så använd den väl, säger Jamie Hichens, chefserkryterare på Glassdoor i en kommentar.

Glassdoor har sammanställt orden genom intervjuer med cv- och HR-experter. Och här är hela listan – hur många har du haft på ditt cv?

Lista: Det här ska du inte skriva i cv:t

1. ”Arbetslös”

Arbetsgivaren ser på anställningsdatumen om du är arbetslös. Du behöver inte trycka på det ytterligare.

2. ”Hårt arbetande”

Självklart hoppas arbetsgivaren att du är det. Men att skriva det i cv:t kanske inte säger så mycket om det.

3. Felstavade ord

Är du ”ambitjös” och ”orrdentlig” så är risken stor att arbetsgivaren tänker tvärtom. Använd ett rättstavningsprogram och be någon läsa igenom det innan du skickar in det.

4. ”Microsoft Office”

I dag kan det inte riktigt ses som en särskild kunskap att kunna använda skrivprogrammet Microsoft Office. Din arbetsgivare utgår snarare från att du redan kan det.

5. ”Expertis”

Använd inte överanvända ”cv-ord” som expertis eller liknande.

6. ”Referenser lämnas på begäran”

Om arbetsgivaren är intresserad så räknar den också med att kunna ta dina referenser. Du behöver inte peka ut det uppenbara.

7. ”Stjärna”

Enligt experterna som Glassdoor pratat med är det här ett ord som använts i allt för hög utsträckning de senaste åren. Tänk på det – så kan du bli en ännu bättre ”cv-stjärna”.

8. ”Provat på”

Att ta upp att man provat på något – exempelvis ett datorprogram – är inte värt att skriva om. Tryck i stället på de kunskaper du är bra på.

9. ”Punktlig”

Här är det samma sak som med ”hårt arbetande”. Din arbetsgivare räknar med att du kommer i tid.

10. ”Expert”

Var ärlig mot dig själv och arbetsgivaren – är du verkligen en expert?

11. ”Kan inte”

Fokusera på det du kan i stället.

12. Onödig personlig information

Överdriv inte med de personliga detaljerna. Arbetsgivaren behöver inte veta om du är singel, vad du gör på fritiden och vad din hund heter.

13. Ljug inte

Om du säger att du kan Photoshop, franska eller kodning så ska du också kunna det.

14. Mycket snack – men lite verkstad

Skriv inte att du är lyckad och bäst. Berätta med exempel om vad du faktiskt har åstadkommit.

15. Babblig

Var konkret och rakt på sak – att hålla på och babbla kan komma att kosta dig ditt drömjobb.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen