Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

14 spelbolag granskas – efter nya spellagen

Den nya lagen ställer bland annat krav på måttfullhet vid marknadsföring av spel.
Foto: Pedro Salaverria

Sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet har Konsumentverket inlett granskningar mot 14 spelbolag för otillbörlig spelreklam, rapporterar Dagens industri.

På tiden, tycker Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes riksförbund.

– Vi ser på våra föreningar runtom i landet att våra besökarantal ökar alldeles för fort. Vi har svårt att hantera det, säger han.

Enligt den nya spellagen, som trädde i kraft vid årsskiftet, krävs en officiell licens för att bedriva spel om pengar i Sverige. Lagen ställer bland annat krav på måttfullhet vid marknadsföring av spel.

Efter lagens införande har anmälningarna strömmat in till Konsumentverket. Oftast handlar de om att spelbolagen brustit kring marknadsföringen. Enligt Dagens industri har 14 spelbolag sedan årsskiftet granskats för sin reklam. Bland dem finns Leovegas, Hero Gaming och produktionsbolaget Perfect Day Media.

Parallellt har den statliga tillsynsmyndigheten Spelinspektionen inlett tillsyn mot bolag som uppges locka med bonuserbjudanden som ”riskerar att locka spelare med problem att upprätthålla sitt spelande på ett sätt som kan anses ohälsosamt”. Det skriver Spelinspektionen i ett pressmeddelande.

”Ständigt utsatta för den här frestelsen”

Samtidigt har civilminister Ardalan Shekarabi (S) hotat med nya, tuffare regler och sanktioner om inte branschen upphör med sin aggressiva marknadsföring.

Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes riksförbund, välkomnar tillsynen. 

– Jag tycker att det är alldeles för mycket spelreklam, vilket jag tror att de flesta håller med om. Sen om det rättsligt går att bevisa det, det är en jättesvår fråga.

Henrik Armus, ordförande för Spelberoendes riksförbund.

Han menar att spelreklamen är ett stort problem för dem som har ett spelberoende och ställer sig frågan hur samhället skulle reagera på en lika aggressiv reklam för alkohol.

– De blir ständigt utsatta för den här frestelsen. Tänk dig en alkoholist som hela tiden får ett erbjudande: ”Kom till oss så får du en flaska vin, inga konstigheter”. 

– Och tänk på alla nya som hamnar i det här. Vi ser på våra föreningar runtom i landet att våra besökarantal ökar alldeles för fort. Vi har svårt att hantera det.

Konsumentverket har fått extra pengar för att hinna med arbetet. Granskningen kan leda till att spelbolagens reklam förbjuds och att Konsumentverket skickar in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen.

Även branschen välkomnar tillsynen

Även Jenny Nilzon, vd för Spelbranschens riksorganisation, Sper, är positiv till tillsynen från Konsumentverket och Spelinspektionen.

Jenny Nilzon, vd för Spelbranschens riksorganisation.

Hon påpekar dock att ett måttfullhetskrav gällande spelreklam infördes redan för två år sedan och tycker att det är synd att ingen rättslig vägledning har kommit under den tiden.

– Det hade varit önskvärt om det hade kommit praxis under de här åren. Vi har försökt att själva tolka måttfullhetsbegreppet, men om den ansvariga myndigheten visar vad som är korrekt och inte, så underlättar det, säger hon.


De granskas av Konsumentverket

Bolagen som granskats sedan årsskiftet, enligt Dagens industri:


Spooniker Ltd

Hero Gaming Ltd

Perfect Day Media AB

MT SecureTrade Ltd

Skill On Net Ltd

Snabbare Ltd

888 Sweden Ltd

Expekt Nordics Ltd

Zecure Gaming Ltd

Genesis Global Ltd

Premiergaming Ltd

Mandalorian Technologies Ltd

Leovegas Gaming

Elec Gaming (dotterbolag till svenska Global Gaming, som står bakom Ninja Casino)


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!