Som mycket annat handlar familjeekonomin ofta om att sätta upp mål. Foto: Anders Wiklund/TTSom mycket annat handlar familjeekonomin ofta om att sätta upp mål. Foto: Anders Wiklund/TT
Som mycket annat handlar familjeekonomin ofta om att sätta upp mål. Foto: Anders Wiklund/TT
Kom ihåg att se över olika abonnemang, som telefon- och streamingtjänster. Foto: Gareth Cattermole / GETTY IMAGES FOR NETFLIX / ALL OVER PRESS / GETTYKom ihåg att se över olika abonnemang, som telefon- och streamingtjänster. Foto: Gareth Cattermole / GETTY IMAGES FOR NETFLIX / ALL OVER PRESS / GETTY
Kom ihåg att se över olika abonnemang, som telefon- och streamingtjänster.  Foto: Gareth Cattermole / GETTY IMAGES FOR NETFLIX / ALL OVER PRESS / GETTY

14 plånbokstips – spara smart i höst

Publicerad

Ekar det tomt i spargrisen efter sommarsemestern eller känner du bara för att lägga undan lite extra pengar? Johanna Kull som är sparanalytiker på Avanza ger sina bästa spartips inför hösten.

Det finns en hel rad knep – stora som små – för att spara slantar under hösten. Johanna Kull som är sparanalytiker på Avanza rekommenderar först och främst att se över eventuella bolån.

– Pruta på ditt bolån, det kan du spara pengar på. Har du ett lån på två miljoner och prutar en halv procent så sparar du 10 000 kronor på ett år, säger Johanna Kull.

 

LÄS MER: Experten: Så klarar du ekonomin i sommar

 

Det finns flera enkla sätt att ta kontroll över familjeekonomin – och som så mycket annat handlar det om att sätta upp mål. Ni kanske vill sänka de totala utgifterna eller börja spara till nästa semester eller resa redan nu.

– Prata med barnen och få dem att förstå att om jag avstår det här så blir denna resa av. Involvera hela familjen, säger Johanna Kull.

Spara pengar varje dag

Glöm för all del inte bort att det brukar finnas gott om skatter hemma i garderoben, förrådet eller där upp på vinden.

– Är det något man kan sälja på loppmarknaden? Leksaker eller barnkläder, man har ganska mycket i gömmorna om man börjar rota igenom saker där hemma, säger Johanna Kull.

Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

 

LÄS MER: Nio smarta tips för att maxa din pension

 

Du kommer förmodligen även att märka att den där lunchen du köper ute varje dag snabbt kan växa till några tusenlappar. Om du i stället tar med matlåda till jobbet eller skolan finns stora chanser att minska kostnaderna.

Ett annat sätt att spara pengar är att hålla ögonen på olika erbjudanden och rabatter, både genom appar på nätet men också traditionella erbjudanden. Flera matkedjor brukar vara generösa med att erbjuda olika former av rabatter.

Att byta kött mot ett vegetariskt alternativ kan också göra underverk i kassan.

– Man kan prova några dagar i veckan. Tänk på vilken mat du handlar och prova nya rätter. Det blir ett win-win för både plånboken och hälsan, säger Johanna Kull.

Håll koll på budgeten – gå igenom utgifterna

Johanna Kull menar att det gäller att fokusera på de områden där man kan spara mest pengar – det vill säga där de största utgifterna ligger. En klassisk fälla som vi nämnde tidigare är just bolånet.

Det är också lätt att råka signa upp på för många olika abonnemang, kanske utan att märka det själv. Se över hur mycket du betalar för olika kort, går det kanske att sänka avgifterna? Behöver du alla streamingtjänster och vad är det egentligen som dras på autogiro?

 

LÄS MER: Här är de billigaste och dyraste kreditkorten

 

– Ring upp din tv- och internetleverantör och säg att du fått ett billigare erbjudande, rekommenderar Johanna Kull som även slår ett slag för privatekonomiska appar.

– Som Tink till exempel, där får man en ganska bra bild på hur mycket man lägger på kläder, fika och restaurangen varje månad. Då kan du se om det är någon kategori som är extra stor, det är ett jättebra knep, säger Johanna Kull.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen