Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Foto: Yvonne Åsell / Svd / TtMikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Foto: Yvonne Åsell / Svd / Tt
Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Foto: Yvonne Åsell / Svd / Tt
2019 räknar AF med att det behövs uppåt 12 extramiljarder för att klara myndighetens jobbprognos. Foto: Tommy Pedersen2019 räknar AF med att det behövs uppåt 12 extramiljarder för att klara myndighetens jobbprognos. Foto: Tommy Pedersen
2019 räknar AF med att det behövs uppåt 12 extramiljarder för att klara myndighetens jobbprognos. Foto: Tommy Pedersen
Stefan Löfvens målsättning om lägst arbetslöshet i EU år 2020 döms ut helt av Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen: Foto: Pelle T NilssonStefan Löfvens målsättning om lägst arbetslöshet i EU år 2020 döms ut helt av Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen: Foto: Pelle T Nilsson
Stefan Löfvens målsättning om lägst arbetslöshet i EU år 2020 döms ut helt av Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen: Foto: Pelle T Nilsson

12 miljarder krävs för att klara jobbprognos

Publicerad

Tiden med miljardöverskott från Arbetsförmedlingen är snart över.

2019 räknar AF med att det behövs uppåt 12 extramiljarder för att klara myndighetens jobbprognos.

Stefan Löfvens målsättning om lägst arbetslöshet i EU år 2020 döms ut helt av Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen:

- Om det inte händer radikala saker i andra länder kommer man inte att nå målet.

År 2020 ska arbetslösheten vara lägst i EU enligt statsminister Stefan Löfvens målsättning. Det skulle enligt regeringens beräkningar innebära en arbetslöshet på 4,5 till 5 procent.

Men i Arbetsförmedlingens nya prognos beräknas arbetslösheten att ligga kring 7,5 procent 2020.

- Med den politik vi känner till i dag och med tanke hur konjunkturen utvecklas säger vi att om det inte händer radikala saker i andra länder kommer man inte att nå målet, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket tjänar bostadstopparna

Sjunker från dagens nivå

Den starka konjunkturen gör att Arbetsförmedlingen räknar med att arbetslösheten kommer sjunka från den nuvarande nivån på 7,5 procent till 6,9 i år och 6,6 procent nästa år.

Därefter räknar Arbetsförmedlingen med att arbetslösheten vänder upp igen och att det kommer att behövas rejäla tillskott för att klara egen AF:s jobbprognos.

- Om vi tittar på 2019 så kommer vi att behöva ungefär 11-12 miljarder ytterligare. Det är helt beroende på det ökade deltagandet i etableringsprogrammet. Det är inget i den övriga verksamheten, säger generaldirektören.

De senaste fem åren har Arbetsförmedlingens problem varit det motsatta. Under perioden har myndigheten skickat tillbaka nästan 19 miljarder kronor till staten - enligt Dagens industris granskning - varav 10 miljarder var öronmärkta till insatser och program.

Arbetsförmedlingens överskott i fjol landar på drygt 4,5 miljarder kronor, enligt preliminära beräkningar från myndigheten som Dina Pengar tagit del av.

 

LÄS OCKSÅ: 25 kvadratmeter – för över tre miljoner

Annorlunda situation

När arbetsmarknadsminister Ylva Johansson var oppositionspolitiker betecknade hon Arbetsförmedlingens överskott som "skandal".

- Här avsätts pengar för att få ned arbetslösheten och så använder man inte pengarna, sa Ylva Johansson till Dagens industri för två år sedan.

Men nu hänvisar Ylva Johanssons stab till statssekreteraren Irene Wennemo, som hävdar att läget är annorlunda.

- Arbetslösheten sjunker snabbt framför allt bland ungdomar. Arbetsmarknadspolitiska insatser ska bara användas för de som verkligen behöver det, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, tycker att det finns anledning till självkritik.

- Vi har gjort framsteg, men är inte i mål och det händer saker som är svåra för oss att förutse, som förra årets migrantströmmar. Vi är i dag bättre på att göra prognoser och ha en dialog med regeringen om vad som är en realistisk förbrukning, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Koden som öppnar hemlig Iphone-meny

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen