När banken Lehman brothers kraschade 2008 kastades finansvärlden in i en djup kris. Ur detta föddes den oberoende valutan bitcoin. Foto: MICHEL EULER / APNär banken Lehman brothers kraschade 2008 kastades finansvärlden in i en djup kris. Ur detta föddes den oberoende valutan bitcoin. Foto: MICHEL EULER / AP
När banken Lehman brothers kraschade 2008 kastades finansvärlden in i en djup kris. Ur detta föddes den oberoende valutan bitcoin. Foto: MICHEL EULER / AP
Bitcoins är en digital valuta. De här poletterna används inte som betalmedel. Foto: RICK BOWMER / APBitcoins är en digital valuta. De här poletterna används inte som betalmedel. Foto: RICK BOWMER / AP
Bitcoins är en digital valuta. De här poletterna används inte som betalmedel. Foto: RICK BOWMER / AP

11 frågor och svar om valutan bitcoin

Publicerad

Den som köpte bitcoin 2009 för en hundralapp kan i dag kalla sig mångmiljonär.

Trots stora svängningar under 2018 håller Bitcoin greppet som den starkaste kryptovalutan.

Men vad är då denna kryptovaluta och hur kan man köpa bitcoin?

I september 2008 drabbades världen av en finanskris när Lehman Brothers, en av USA:s största banker, gick i oväntad konkurs. Husägare och småsparare drabbades hårdast när hela finansvärlden drogs ner mot ett svart hål.

Ur denna kris föddes idén till bitcoin, en virtuell valuta, som skulle fungera oberoende av finansiella institut och banker. Bitcoin var varken styrd av någon regering eller bank, utan helt baserad på användarnas förtroende och datorer. Kursen på bitcoin hittar du på den här sajten för valutor.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en så kallad kryptovaluta. Det finns inga sedlar eller mynt. Det är en virtuell valuta som lagras i en plånbok på datorn, din eller någon annans.

 

LÄS MER: Sparekonomen jämför bitcoin med Solvalla 

 

Hur köper jag bitcoin?

Det finns ett antal marknader på nätet där du kan köpa bitcoin och betala med vanliga pengar. I och med att Bitcoin nu introducerats på CBOE (Chicago Board Options Exchange) går det att köpa och sälja bitcoin där. Under första dagen steg priset från 15 000 dollar till 17 000 dollar, eller 127 000 kronor till 144 000 kronor. En ökning med 13 procent.

Hur säljer jag bitcoin?

Det finns marknader för det också. Men det är betydligt krångligare att sälja än köpa, om du inte använder Chicagobörsen. Det går också att handla för bitcoin, men antalet affärer som tar emot bitcoin är litet och utbudet begränsat.

 

LÄS MER: Bitcoinmiljardärerna Winklevoss dollarlycka 

 

Finns det problem med bitcoin?

Det finns flera och ganska stora problem. Ett är att många har använt bitcoin för att handla med illegala varor. Med bitcoin kan en anonym köpare beställa vapen, narkotika och illegala tjänster som mord, genom att skicka kryptovaluta till en annan anonym mottagare.

Handeln, som tidigare förekom genom den underjordiska näthandeln "Silk Road", fick myndigheterna i USA att ta till med hårdhandskarna. Bland annat förbjöds all handel med bitcoin i New York och grundaren av "Silk Road", Ross Ulbricht, dömdes till livstids fängelse för bland annat mord.

Efter domen 2013 har "Silk Road" återuppstått och är nu i version 3.1, där säljare bjuder ut allt från hackade Netflixkonton till förfalskade pengar och tung narkotika, att betalas med bitcoin.

Kan jag ångra en överföring med bitcoin?

Nej. Bitcoin som skickats är borta. 

Vad händer om datorn dör eller blir stulen?

Dina bitcoin ligger i plånboken på datorn. Du är ombedd att göra backup ofta, för kraschar datorn, eller om den digitala plånboken försvinner, ja då är pengarna borta.

Du kan överlåta din plånbok till tredje part. Nackdelen är att företaget kan utsättas för stölder eller konkurs och då är pengarna borta. Detta hände tradingsajten Mt Gox som hanterade 70 procent av all handel och gick i konkurs 2014. Då hade företaget försnillat 850 000 bitcoin, till ett dåtida värde av runt 400 miljoner kronor. 

Dina pengar är inte skyddade vid en konkurs, vilket de skulle vara om du hade dem i en svensk bank som omfattas av insättningsgarantin.

LÄS MER: Hackare stal bitcoin för nära 600 miljoner 

Kan hackare stjäla mina bitcoin?

Ja, det har hänt att bitcoin stulits av hackare. Men säkerheten är omfattande och svår att forcera. För att bitcoin ska byta ägare skickas den digitalt och hårt krypterad över nätet. Överföringen måste bekräftas ett stort antal gånger innan den träder i kraft, vilket kan ta 15 minuter. 

Transaktionerna är öppna, vilket betyder att alla i princip kan övervaka överföringarna. Plånböckerna är däremot hemliga, även för myndigheterna.

Ryska finansdepartementet varnade i augusti 2017 för att bitcoin var ett ekonomiskt pyramidspel.Foto: RICK BOWMER / AP

Vem skapade bitcoin?

Bitcoin skapades av Satoshi Nakamoto som är en pseudonym. Få känner till Nakamotos rätta identitet. 

2016 gick den australiske entreprenören Craig Wright ut i en intervju för BBC och berättade att han var Nakamoto. Som bevis kunde han visa den första transaktionen, 10 bitcoin som skickades till krypto-experten Hal Finney i januari 2009. Enligt Wright var Finney en av ingenjörerna som hjälpte Craig Wright att skapa bitcoin. 

Många har dock ifrågasatt Wrights påstående. Andra tror att det är spelutvecklaren och kryptologen Hal Finney som är pappa till bitcoin. I dokumentären Banking with Bitcoins på Netflix förnekade han uppgiften innan han gick bort i ALS.

LÄS MER: Nu träder skaparen bakom bitcoins fram 

Varför ökar bitcoin i värde?

Nackdelarna med bitcoin tycks väga över, ändå har bitcoin blivit allt dyrare, år från år. I december 2016 sprängde bitcoin 1 000-dollargränsen. I maj 2017 kostade en bitcoin 2 000 dollar.  Under augusti 2017 har kursen ökat från 2 800 dollar per bitcoin till 4 700 dollar, enligt Veckans Affärer Finans. I mars kostade en bitcoin drygt 8 000 dollar efter att ha peakat under vintern på 16 000 dollar.

Tidningen Fortune förklarar varför bitcoin ökar i värde. De pekar på tre faktorer. 

1. Världen har ett sug efter en digital valuta.

2. Japan och Kina. Den japanska regeringen accepterade bitcoin i april 2017 som en regelrätt valuta. Kinesiska myndigheter har länge haft en hatkärlek till bitcoin, men nu tycks Kina vara mer välvilligt inställd till bitcoin. 

3. Hype. När många skriver om bitcoin ökar intresset och med det kursen. Uppgången är nu nästan hysterisk. Men den som varit med förr vet att bitcoin tappat värde tidigare. 

Så har bitcoin-kursen utvecklats på fem år.Foto: Veckans Affärer

Ska man investera i bitcoin?

Kommer bubblan att spricka, eller fortsätter bitcoin att öka i värde? 

Ansedda Forbes råder sina läsare att undvika bitcoin om du inte är en professionell trader, eller gambler. Forbes säger att det inte finns något värde i sig i bitcoin, mer än användarnas förtroende. 

– Det är mer av en tulpanfeber än en riskfri investering, skriver tidningen och refererar till tulpanhysterin som drabbade Holland på 1600-talet då en enda tulpanlök kunde kosta mer än en lantgård. 

Avanzas sparekonom Claes Hemberg sade till Dina Pengar att man kan lika gärna satsa pengarna på Solvalla som att investera i kryptovalutan.

 

LÄS MER: Hackarna kräver HBO på miljoner 

Hur skapas nya bitcoin?

Problemet med vanliga pengar är att en stat kan i princip trycka upp hur många sedlar de vill. Det skapar inflation och värdefall. 

Bitcoin är en kryptovaluta där det satts ett tak på 21 miljoner bitcoin. Alla finns inte i omlopp än utan skapas med hjälp av så kallad mining. Användare upplåter sina datorer för att genomföra beräkningar och överföringar. Vid lyckade beräkningar delas nya bitcoin ut som belöning. Belöningen minskar successivt för att handeln med bitcoin inte ska slå i taket förrän 2040. 

LÄS MER: Burger King lanserar en rysk kryptovaluta 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen