Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

200 varslas från Danderyds sjukhus och Södersjukhuset

Vd Mikael Runsiö om att 100 personer varslas på Södersjukhuset.
Region Stockholm kommer med ett nytt storvarsel på Södersjukhuset.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Enligt flera uppgifter till Expressen kommer även Danderyds sjukhus varsla personal under dagen.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
100 anställda ska bort från Södersjukhuset.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Nyheten kommer bara några veckor efter att Karolinska varslat 600 anställda.Foto: COLOURBOX

200 anställda ska bort från Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm.

Nyheten kommer bara några veckor efter att Karolinska varslat 600 anställda.

– Det kommer påverka patientsäkerheten och kvaliteten på vården, varnar Johan Styrud, kirurg och ledamot i Danderyds läkarförening.

– Vi har inga extra resurser att skjuta till, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

Det handlar om 50 undersköterskor, 25 läkare och 25 personer ur den administrativa personalen som har varslats på Södersjukhuset under måndagen.

Sjukhuset har totalt 5 000 anställda och en budget på fem miljarder kronor, men måste spara 300 miljoner till och med nästa år. 

Södersjukhusets vd Mikael Runsiö säger till DN att de är för många på sjukhuset och att kostnadsutvecklingen är för hög. 

– Vården håller också på att ställas om i Stockholm, och mer resurser kommer att ges till primärvården och andra specialister hos privata vårdgivare för att vården ska komma närmare patienten. Akutsjukhusen har förhållandevis stora resurser, säger han till tidningen. 

Till Expressen TV säger Mikael Runsiö att det ekonomiska läget för Södersjukhuset är tufft.

– Vi har ett tufft ekonomiskt läge. Vi har ett befarat underskott för 2020 på 300 miljoner kronor, säger han.

Danderyd vill bli av med 250 anställda

Även Danderyds sjukhus varslar cirka 100 tjänster. I sjukhusets åtgärdsprogram framgår att sjukhuset behöver minska antalet anställda med 250 tjänster.

– Vi har arbetat tillsammans inom sjukhuset för att hitta besparingar, säger vd Yvonne Haglund Åkerlind. 

Johan Styrud, kirurg och ledamot i Danderyds läkarförening, varnar för allvarliga följder för sjukhusets patienter.

– Jag är en dåre som hoppas att det ska finnas ett politiskt ansvar och att man kan backa från det här, säger han.

Johan Styrud pekar på byggnationen av Nya Karolinska och minskade skatteintäkter i länet som bakomliggande orsaker. Ansvaret vilar även på rikspolitiken i form av utjämningsskatten som flyttar pengar från Stockholms län, menar Styrud.

I dagsläget betalar Region Stockholm över en miljard kronor till andra kommuner och landsting i Sverige, enligt SVT. I enlighet med förslag från regeringen ska beräknas den siffran stiga till 3,6 miljarder till 2023, visar preliminära siffror från SCB.

Danderyds sjukhus har precis som på SÖS ett sparbeting på 300 miljoner för nästa år. 

Sveriges läkarförbunds presstjänst uppger att man tror att Södertälje och Norrtälje kan drabbas också, men sjukhusen förnekar det. 

Stockholmstoppen: ”Inga extra resurser”

Irene Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm, menar att det handlar om en omställning där man vill flytta tyngdpunkten av vården ut från akutsjukhusen till andra inrättningar. Därför behövs det inte lika mycket personal på de stora sjukhusen, säger hon.

Det är ju redan ansträngt på akutmottagningarna. Om man tar bort personal känns det ganska tydligt vad som händer?

– Var personalminskningarna ska ske inom sjukhusen är i alla fall inte känt för mig, säger Svenonius.

– Just akutmottagningen på SÖS nästa år kommer flytta till lokaler som är dubbelt så stora och som kommer ge väldigt stora förutsättningar att ge ett direkt omhändertagande av de sjuka.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M).Foto: ANN JONASSSON

Irene Svenonius menar vidare att antalet patienter på Södersjukhusets akutmottagning har minskat sedan närakuter har öppnat på Nacka sjukhus och Rosenlund.

Faktum kvarstår: sjukhusen har inte tillräckligt med pengar, vilket anges som anledning till nedskärningarna. Finansregionrådet pekar på utjämningsskatten som en bidragande orsak till detta:

– Vi har inga extra resurser att skjuta till. När vi har haft underskottsproblem tidigare på sjukhusen har landstingsledningen försökt hjälpa till, men den möjligheten är ju stängd när vi nu förlorar så mycket i skatteutjämningen. Vi kommer att betala lika mycket som hela Danderyds sjukhus kostar när det här systemet är fullt genomfört inom bara några få år, säger Irene Svenonius.

Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd, tycker att det finns bristande logik i Irene Svenonius resonemang. 

– Hon motsäger sig själv. Å ena sidan säger hon att det här är en nödvändig omställning å andra sidan pekar hon mot regeringen och säger att det är utjämningssystemet som tvingar oss. 

Aida Hadzialic tycker att alla varningslampor blinkar rött och att hon blir orolig för att de svårast sjuka kommer drabbas. 

Irene Svenonius menar att det inte behövs lika mycket personal för att man flyttar verksamhet till andra vårdinrättningar. Låter inte det rimligt? 

– När vi pratar med läkarna och undersköterskorna så säger de att patientsäkerheten inte kan garanteras så som situationen är i dag. Det bekräftas av att SÖS har Sveriges längsta köer. 

– Vi behöver fler undersköterskor, fler sjuksköterskor. Inte färre. 

Kommunal: ”Kommer inte gå” 

Mikael Runsiö på Södersjukhuset säger att det kommer gå att bedriva verksamheten trots varslet, men med andra prioriteringar. 

– Det är jättetråkigt naturligtvis. Det är inget drömscenario, säger han till DN. 

Anne-Li Rosengren är förhandlingsansvarig för Kommunal på Södersjukhuset. 

– Jag är heligt förbannad och förtvivlad. Det är alltid kommunalarna som ska betala med sina arbeten i svåra ekonomiska lägen. 

– Jag har svårt att se hur det ska komma något gott ut ur det här. Kommunals medlemmar har en tuff arbetsmiljö redan i dag och mycket att göra. Vi behöver inte färre kolleger, snarare fler. 

Kommunal om varslet på Sös: ”Känner en stor förtvivlan”

Anne-Li Rosengren, facklig representant för Kommunal på Sös om varslen

Varslet på Karolinska fick hårt kritik 

För bara tre veckor sedan varslade Nya Karolinska 600 anställda. Sjukhuset väntas gå 1,6 miljarder kronor back under 2019. 

Varslet kritiserades hårt, bland annat av facken. 

Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på fackförbundet Kommunal, kallade då varslet för ”absurt”. 

– Vi är chockade över omfattningen av varslet och bestörta. Att det skulle komma ett varsel till var vi beredda på, men inte att det skulle se ut så här, säger Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på fackförbundet Kommunal.

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Karolinska varslar 600 personer:

Sjukhusets besked mottogs av stark kritik från politiker. Expressens reporter Elin Jönsson berättar mer.

200 personer varslas från Danderyds sjukhus och Södersjukhuset:

Efter Karolinskas besked – nya storvarsel i Stockholm.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!