Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

100 000 svenskar kan tvingas byta ut sin tv

100 000 svenska hushåll kan tvingas byta ut sina tv-apparater eller köpa ny tv-box.
Foto: Colourbox
"Om man är kund hos Boxer och har ett kanalpaket som innehåller andra kanaler, betalkanaler, kan man, om man har en äldre tv, behöva byta till en tv som klarar av att ta emot sändningarna", säger presschefen Marcus Hartmann.
Foto: Lisa Mattisson

100 000 svenska hushåll kan tvingas byta ut sina tv-apparater eller köpa en ny tv-box.

När regeringsbeslutet nu träder i kraft och Boxer-nätet läggs om kommer betalkanaler sluta fungera i de berörda hushållen.

– Om man har ett kanalpaket med betalkanaler kan man behöva byta tv, säger Marcus Hartmann, presschef på statliga Teracom som äger Boxer.

Med start i vår börjar omläggningen av det svenska marksända tv-nätet. Bakom förändringen ligger ett beslut från den förra regeringen, som slår fast att det så kallade 700-bandet ska utökas till förmån för mobilt bredband.

Då måste de marksända tv-kanalerna byta frekvenser, som Sveriges Radio först rapporterade om.

Som en direkt följd av det kan upp till 100 000 hushåll i landet tvingas byta tv eller tv-box om de vill fortsätta titta på alla kanaler.

– Det är cirka 100 000 hushåll som har tillvalsprogram från Boxer, som tittar på annat än frikanalerna, som kan behöva skaffa en ny tv eller en ny tv-box, säger Marcus Hartmann, presschef på statliga Teracom som äger Boxer och driver det svenska marknätet för både radio och tv.

Kan behöva byta tv

Boxer, som ägs av svenska staten och som har långt över en halv miljon kunder, har monopol på betal-tv-kanaler i det marksända digitala tv-nätet i Sverige.

– De som bara tittar på SVT, TV4, TV6 och någon till kommer inte behöva ändra något. Men om man är kund hos Boxer och har ett kanalpaket som innehåller andra kanaler, betalkanaler, kan man, om man har en äldre tv, behöva byta till en tv som klarar av att ta emot sändningarna, säger Hartmann vidare.

Hur nya tv-apparaterna måste vara för att klara av de nya sändningarna vet han inte riktigt. I stället uppmanas kunderna att se över sina tv-apparater själva.

Inte gått ut med information

– Det är svårt att exakt säga det. Tittar man på hd-kanaler ska man ha en tv som klarar de nya sändningarna, men det enklaste är att kolla i manualen och titta vad man har för tv och vad för sändningar man kan ta emot.

Omläggningen, som rör det så kallade 700-bandet, börjar i vår och kommer pågå i ungefär ett år. Starten blir i Norrbotten, sist ut blir Skåne. Ännu har ingen information om förändringen skickats ut till Boxers kunder.

– Det är fortfarande så att vi är inne i en planeringsfas. När vi har bra information att gå ut med kommer vi göra det till kunderna som tittar via marknätet, säger Hartmann på Teracom.

Därför kan du drabbas

■ Regeringen har beslutat att frekvensbandet 694-790 MHz (700 MHz-bandet) som i dag används för marksänd tv efter den 31 mars 2017 ska vara tillgängligt för annan användning.

■ De marksända tv-kanalerna flyttar därför till lägre frekvenser när de lämnar 700-bandet.

■ Utrymmet blir då mindre och så kallad T2-teknik införs för att alla kanaler ska få plats.

■ Äldre tv-apparater klarar inte av att ta emot T2-sändningarna.

■ För att kunna fortsätta kolla på sina kanaler kan kunder därför tvingas byta tv-apparater.