100 000 svenska hushåll kan tvingas byta ut sina tv-apparater eller köpa ny tv-box. Foto: Colourbox100 000 svenska hushåll kan tvingas byta ut sina tv-apparater eller köpa ny tv-box. Foto: Colourbox

100 000 svenska hushåll kan tvingas byta ut sina tv-apparater eller köpa ny tv-box.

 Foto: Colourbox
"Om man är kund hos Boxer och har ett kanalpaket som innehåller andra kanaler, betalkanaler, kan man, om man har en äldre tv, behöva byta till en tv som klarar av att ta emot sändningarna", säger presschefen Marcus Hartmann. Foto: Lisa Mattisson"Om man är kund hos Boxer och har ett kanalpaket som innehåller andra kanaler, betalkanaler, kan man, om man har en äldre tv, behöva byta till en tv som klarar av att ta emot sändningarna", säger presschefen Marcus Hartmann. Foto: Lisa Mattisson

"Om man är kund hos Boxer och har ett kanalpaket som innehåller andra kanaler, betalkanaler, kan man, om man har en äldre tv, behöva byta till en tv som klarar av att ta emot sändningarna", säger presschefen Marcus Hartmann.

 Foto: Lisa Mattisson

100 000 svenskar kan tvingas byta ut sin tv

Publicerad

100 000 svenska hushåll kan tvingas byta ut sina tv-apparater eller köpa en ny tv-box.

När regeringsbeslutet nu träder i kraft och Boxer-nätet läggs om kommer betalkanaler sluta fungera i de berörda hushållen.

– Om man har ett kanalpaket med betalkanaler kan man behöva byta tv, säger Marcus Hartmann, presschef på statliga Teracom som äger Boxer.

Med start i vår börjar omläggningen av det svenska marksända tv-nätet. Bakom förändringen ligger ett beslut från den förra regeringen, som slår fast att det så kallade 700-bandet ska utökas till förmån för mobilt bredband.

Då måste de marksända tv-kanalerna byta frekvenser, som Sveriges Radio först rapporterade om.

Som en direkt följd av det kan upp till 100 000 hushåll i landet tvingas byta tv eller tv-box om de vill fortsätta titta på alla kanaler.

– Det är cirka 100 000 hushåll som har tillvalsprogram från Boxer, som tittar på annat än frikanalerna, som kan behöva skaffa en ny tv eller en ny tv-box, säger Marcus Hartmann, presschef på statliga Teracom som äger Boxer och driver det svenska marknätet för både radio och tv.

Kan behöva byta tv

Boxer, som ägs av svenska staten och som har långt över en halv miljon kunder, har monopol på betal-tv-kanaler i det marksända digitala tv-nätet i Sverige.

– De som bara tittar på SVT, TV4, TV6 och någon till kommer inte behöva ändra något. Men om man är kund hos Boxer och har ett kanalpaket som innehåller andra kanaler, betalkanaler, kan man, om man har en äldre tv, behöva byta till en tv som klarar av att ta emot sändningarna, säger Hartmann vidare.

Hur nya tv-apparaterna måste vara för att klara av de nya sändningarna vet han inte riktigt. I stället uppmanas kunderna att se över sina tv-apparater själva.

Inte gått ut med information

– Det är svårt att exakt säga det. Tittar man på hd-kanaler ska man ha en tv som klarar de nya sändningarna, men det enklaste är att kolla i manualen och titta vad man har för tv och vad för sändningar man kan ta emot.

Omläggningen, som rör det så kallade 700-bandet, börjar i vår och kommer pågå i ungefär ett år. Starten blir i Norrbotten, sist ut blir Skåne. Ännu har ingen information om förändringen skickats ut till Boxers kunder.

– Det är fortfarande så att vi är inne i en planeringsfas. När vi har bra information att gå ut med kommer vi göra det till kunderna som tittar via marknätet, säger Hartmann på Teracom.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen