Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10 frågor och svar om att köpa bostad

Gå på många visningar och håll huvudet kallt – låt inte känslorna dra i väg när det är dags att köpa bostad.

Lägg känslorna på hyllan och var iskall när du ger dig in i budgivningen.

Vrid på varenda kran i din potentiella framtida bostad och glöm inte att läsa bostadsföreningens årsredovisning.

Här är experternas svar på 10 frågor om bostadsköp.

Och de är överens om att vi visst vågar köpa bostad – trots stigande priser.

Dina pengar har ställt tio frågor till två experter om vad man ska tänka på när det kommer till att köpa bostad. Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, och Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.


LÄS MER: Stora guiden för dig som vill köpa hus i Sverige


Finns det en bostadsbubbla?

Sharon Lavie: 

– Nej. Vi har höga priser, framför allt i storstadsområden, men jag tror inte att de kommer rasa. Däremot tror jag vi kommer att se en avmattning i hur mycket priserna ökar.

Claudia Wörmann: 

– Nej, om man med bostadsbubbla menar att priserna skenar i väg utan rimlig förklaring.


LÄS MER: Stora guiden till att köpa villa eller lägenhet 2018


Vågar jag köpa en bostad?

Sharon Lavie:

– Ja, en bostad är generellt en bra investering.

Claudia Wörmann: 

– Ja, om du har råd med kontantinsats och amorteringskrav. Men håll i kalkylen. Sen ska man ha klart för sig att priserna kan skifta både uppåt och neråt.


LÄS MER: FI:s krav: Så mycket dyrare blir det att bo 


Hur orolig ska jag vara för högre räntor?

Sharon Lavie:

– Räntorna kommer stiga, fråga är bara när. Men jag tror inte de kommer att öka med flera procentenheter på en gång. En bra tumregel är att man ska kunna behålla bostaden även om räntorna går upp till fem procent, utan att det påverkar livet i övrigt alltför mycket.


Sharon Lavie är familjeekonom på Ikano bank.
Foto: Pressbild

Var är det smart att köpa? 

Claudia Wörmann: 

– Det viktigaste är trivsel. Naturligtvis ska man ha råd med bostaden men kan man inte tänka sig att bo där ska man hellre låta bli. De bostäder de flesta tycker är attraktiva stiger i pris så tänk brett, kanske ser du potential i den där lägenheten på bottenplan med viss insyn.

– Titta också på var det ska läggas nya vägar, nya tågsträckningar eller andra linjer som underlättar pendling.


Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB.
Foto: Pressbild

Vilka fällor bör jag se upp med?

Sharon Lavie:

– Att gapa för mycket i relation till inkomst. Det gäller att vara realistisk. Man kan alltid sälja och köpa på nytt, det behöver inte gå från noll till perfekt hem.

Claudia Wörmann: 

– Att budgivningen blir väldigt känslomässig. Hornen växer ut, "jag ska vinna". Skrota det, var cool i stället. Plocka hellre fram kalkyl-Torsten än vinnarskallen. 


LÄS MER: Tänk på detta – innan du köper din bostad 


Hur får jag bäst lånevillkor?

Sharon Lavie:

– Det bästa är att ha en stadig inkomst och fast anställning. Man ska inte ha för många blancolån eller för många kreditprövningar i närtid, det visar att man inte har full kontroll på sin ekonomi. Sedan är det bästa att jämföra och ställa bankerna mot varandra.


LÄS MER: Stora guiden: Så köper du hus och lägenhet i solen


Vad gör jag efter lånelöftet?

Sharon Lavie:

– Fundera över dina behov. Var vill du bo och hur stort? Hur ser priserna ut i området? Kanske du måste trappa ner på storlek eller antal rum. Gå inte in och bara kör så det drar i väg en halv miljon, ha realistiska förväntningar.

Claudia Wörmann: 

– Var medveten om att lånelöftet är just ett löfte, inte ett färdigt bolån. När det börjar närma sig köp: ha en dialog med banken.


LÄS MER: Så mycket tjänar bankerna på ditt lån 


Vad ska jag göra och ta reda på under visningen?

Sharon Lavie: 

– Är det en villa: kolla om det har gjorts renoveringar, varför och när och av vem. Fråga om det finns ett besiktningsprotokoll och hur man löser egen besiktning. Fråga varför ägarna vill sälja. Fråga om området, vad som ingår i försäljningen och om det planeras byggnationer i området.

– Är det en lägenhet är det viktigt att fråga om föreningens ekonomi. Fråga hur föreningen ställer sig till förändringar i lägenheten och om det planeras några renoveringar, det kan påverka avgiften. Vad ingår i avgiften, planeras några höjningar av den redan nu? Kolla uppvärmningssystem så man vet vilka energikostnader man kan hamna på. Fråga om tillträde, parkering, om området och om grannar. Fråga vad som ingår i försäljningen och vad ägaren planerar att ta med sig.


När du är på visning

 Öppna och stäng alla fönster. Kolla hur ljuset faller in. Är det direktsol kan det bli varmt.

 Kolla förvaringsmöjligheter. Öppna alla skåp och titta i garderoberna.

 Hur är ljudnivån? Både utifrån och från lägenheter intill.

 Kolla om det finns utrymmen som inte går att använda?

 Leta efter skadedjur.

 I köket: testa alla apparater. Spola i vattenkranarna.

 I badrummet: testa kranarna, spola i toaletter, leta tecken på vattenskador.


Claudia Wörmann: 

– Fråga om allt! Om det är många på visningarna: fråga efteråt. Får du inga bra svar: fråga någon i styrelsen. Man ska vara medveten om att man köper helheten: byggnadens fasad, balkongen, trapphuset. Så fråga om kommande renoveringar och om något ska stambytas. Fråga om allt du inte ser. Och prata gärna med någon granne.


LÄS MER: Här har bopriserna ökat mest de senaste tio åren 


Hur lägger jag upp budgivningen?

Sharon Lavie:

– Det finns inget facit. Det finns flera olika taktiker och jag kan inte säga att den ena är bättre än den andra, det beror på din motpart. Så mitt enda tips är: rucka inte på din maxgräns.

Claudia Wörmann: 

– Alla budgivningar ser olika ut. Var cool och sätt ett tak innan. Spring inte i väg och buda för att du absolut vill vinna över någon du blir sur på. Skrota känslorna och håll dig till kalkylen.


LÄS MER: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen 


När jag har köpt bostaden – vad är viktigt att tänka på?

Sharon Lavie: 

– Det viktigaste är att besikta innan du skriver på papper, det går inte bara att lita på all information du får av mäklaren. Tänk också på att det tillkommer extrakostnader.


Extra kostnader som är lätt att glömma

Lagfart

Pantbrev

Besiktning

Driftkostnader, som el, varmvatten och bredband

Kommunal fastighetsavgift

Eventuell tomträttsavgäld

Uppläggningsavgift för nytt lån (här går det pruta)

Själva flytten


Claudia Wörmann: 

– När är det tillträde, hur ser det ut fram till dess? Ta tid på dig. Många unga vill sätta nyckeln i dörren och så ska allt vara klart men det är svårt. Det är okej att börja med en kastrull och en madrass. Och freda dig mot så kallade välvilliga människor som vill ge dig fula möbler.


LÄS MER: Åtta experters råd: Så får du bättre ekonomi 


Rådet: Våga fråga

Att köpa bostad är en stor affär, och det är inte lätt att veta allt och har koll på allt. Claudia Wörmann på SBAB har ytterligare ett råd – och det är att våga fråga. Att våga visa att du inte kan allt.

 – Jag tror det finns en fara i att förutsätta att alla kan. Sätt människor på prov: mäklare, styrelse och bank och säg "jag kan ingenting, ni får hjälpa mig med det här". Det finns inga fel frågor.

Funderar du på att flytta?

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!