Tiotusentals svenskar har fått bluff-sms från "Anders". Foto: SkärmavbildTiotusentals svenskar har fått bluff-sms från "Anders". Foto: Skärmavbild
Tiotusentals svenskar har fått bluff-sms från "Anders".  Foto: Skärmavbild
Sms:en påstår att 3 780 kronor har skickats – och till bedrägeriet hör en länk. Foto: SkärmavbildSms:en påstår att 3 780 kronor har skickats – och till bedrägeriet hör en länk. Foto: Skärmavbild
Sms:en påstår att 3 780 kronor har skickats – och till bedrägeriet hör en länk. Foto: Skärmavbild
"Jag förstod direkt att det var någon sorts bedrägeri" säger Mona Vikström, som nu vill varna andra. Foto: Privat"Jag förstod direkt att det var någon sorts bedrägeri" säger Mona Vikström, som nu vill varna andra. Foto: Privat
"Jag förstod direkt att det var någon sorts bedrägeri" säger Mona Vikström, som nu vill varna andra. Foto: Privat

10 000-tals svenskar drabbade av bluff-sms

Publicerad

Mona Vikström, 52, i Arvika fick ett sms: "Anders har skickat 3 780 kronor. Klicka här för att acceptera".

– Det är klart att jag inte gjorde, säger hon.

10 000-tals svenskar har fått samma bluff-sms, men teleoperatören Telia Sonera hävdar att numren inte är deras och gör därför – ingenting.

De senaste dagarna har Facebook översvämmats av varningar från människor som har fått sms från "Anders". Budskapet är exakt likadant som till Mona Vikström, och sms:et kommer från minst fem olika mobilnummer registrerade hos Telia Sonera.

– Jag förstod direkt att det var någon sorts bedrägeri. Men jag tänker att det är lätt att gå på, särskilt om man känner någon Anders. Det är ju personligt utformat, och det är någon som har ditt telefonnummer.

– De som spelar på trav och lotto tillsammans kan tänka att det är någon vinst de har missat. Och kanske de riktigt unga, och de riktigt gamla, och de som har det sämre ställt kan lockas att klicka, säger Mona Vikström.

Minst 15 000 drabbade av bluffen

Bara genom att söka på fem av dessa mobilnummer på Hitta.se går det att se att minst 15 000 människor de senaste dagarna har försökt ta reda på vem abonnenten är. Men det kan givetvis vara många, många fler som har fått sms:et.

Peter Forsman på IIS, Internetstiftelsen i Sverige, är en av Sveriges främsta experter på nätbedrägerier. Han har för Expressens räkning undersökt vad som händer om man klickar på länken – och vilka som ligger bakom.

– Det som händer är att en video autostartas. Den ska övertyga dig om att ta nästa steg, och få tillgång till hemlig information, och i slutändan så ska du av fri vilja stoppa in en massa pengar som de lovar ska förvandlas till ohyggligt mycket pengar. Ett erbjudande ”bara för dig”, förklarar Peter Forsman.

 

LÄS OCKSÅ: Apples ödesdag är här – Iphone 7 presenteras

 

Om man råkar klicka på länken och hamnar på sidan finns det bara en sak att göra, säger Peter Forsman:

– Stänga den!

Datorprogram fejkar telefonnummer

Peter Forsmans undersökning av mobilnummer, webbsidor och domäner leder till ett företag i Storbritannien och vidare till ett annat bolag i Israel.

– Så har man då skaffat mobilnummer i respektive land man opererar i och skickar sms-spam med falska budskap, avsedda att få mobilanvändare att klicka på en länk. Och där väntar bedrägeriet, förklarar han.

Flera personer som har fått sms från "Anders" har anmält detta till Telia Sonera på företagets Facebooksida, och begärt att de spärrar numren. Men teleoperatören hävdar att numren inte behöver vara deras.

– Det här är ingenting vi direkt kan göra någonting åt. Det finns i dag datorprogram som gör att det ser ut som om ett sms kommer från ett visst avsändarnummer. De vill verka så trovärdiga som möjligt. Vårt ansvar är att varna våra kunder, och där måste vi vara tydliga, säger Marcus Haglund, pressansvarig på Telia.

– Vi ser alltid allvarligt på om våra tjänster används på ett otillbörligt sätt och om det går så polisanmäler vi alltid och ser till att abonnemanget stängs.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen